Zelena energija

Uz pomoć novih hidroelektrana, Bednja bi ponovno mogla opskrbljivati Ludbreg električnom energijom

- Financijski ne bi profitirali baš ništa, no doprinijelo bi se razvijanju imidža "zelenog grada", rekao je Dubravko Bilić.

08:00h
0
Ilustracija, brana na Bednji // Foto: ustupio Dubravko Bilić

U prostorijama Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak u Ludbregu 27. siječnja održano je javno izlaganje i javna rasprava o projektu “Mala hidroelektrana Zelena na rijeci Bednji”.

Riječ je o privatnoj investiciji tvrtke MHE ZELENA j.d.o.o. kojom bi se izgradilo četiri hidroelektrane na rijeci Bednji, a jedna od njih bi koristila potencijale starog mlina i njegovog generatora koji je još 30-ih godina prošlog stoljeća proizvodio struju.

Na raspravi su, osim predstavnika investitora, bili i predstavnici EKOENERG-a – Instituta za energetiku i zaštitu okoliša d.o.o. iz Zagreba te 40-ak zainteresiranih građana. Realizacija projekta sada ovisi o dopuštenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode, rekao nam je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Dubravko Bilić, gradonačelnik grada Ludbrega // Foto: Matija Gudlin

– Rasprava je bila o jednoj hidroelektrani koja bi koristila postojeći mlin i stari pogon koji u njemu postoji. Prezentirano je kako bi to trebalo izgledati, a sada je na Ministarstvu da odobre ili odbiju projekt – kaže on.

Napominje da Ludbreg ne bi imao financijske koristi od toga, ali bi se aktivirali proizvodni potencijali električne energije i oživio taj dio rijeke u skladu s ekološkim standardima.

– Financijski ne bi profitirali baš ništa, no doprinijelo bi se razvijanju imidža “zelenog grada”. Struja bi išla otkupljivaču, bio to HEP ili netko drugi, koji bi distribuirao energiju. Teško je reći bi li struja za građane bila jeftinija, no vjerojatno ne bi – smatra Bilić.

Ističe da je za Ludbreg najvažnije da nijedna od tih investicija ne nanese štetu rijeci Bednji u bilo kojem pogledu.

– Ne smiju nam umanjiti ribolovni potencijal, uskratiti vodu za jezera i Otok mladosti ili naštetiti ekologiji. U Bednji su se ponovno pojavile vidre i riječni rakovi tako da je važno da ekološka komponenta i dalje ostane živa – zaključuje gradonačelnik.

čitam...