Centar za kulturu i informiranje

U ponedjeljak u Ludbregu predavanje Tri soprana – tri kraljice opernih kuća

11:52h
0
Ludbreg // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Ova tri vrhunska soprana povezuje iznimno dugotrajna i zamjetna međunarodna karijera, osobito u dvije operne kuće – Bečkoj državnoj operi i Operi Metropolitan u New Yorku.

U vijećnici Centra za kulturu i informiranje Ludbreg će se u ponedjeljak u 19 sati održati predavanje Tri soprana – tri kraljice opernih kuća: Zinka Kunc u povodu 110. godišnjice rođenja, Leonie Rysanek u povodu 90. godišnjice rođenja, Sena Jurinac u povodu 5. godišnjice smrti

Ova tri vrhunska soprana povezuje iznimno dugotrajna i zamjetna međunarodna karijera, osobito u dvije operne kuće – Bečkoj državnoj operi i Operi Metropolitan u New Yorku. Lonie Rysanek bila je “kraljica” u obje te kuće – u Bečkoj državnoj operi nastupala je 1955-91, a u Metropolitanu 1959-96.

Najslavnija hrvatska sopranistica 20. stoljeća, Zinka Kunc, nastupala je u Metropolitanu 1937.-66. i među publikom stekla popularnu titulu le regina della casa, dok je Sena Jurinac bila primadona Bečke državne opere od 1945. do 1982. godine. Predavanje će održati Marijana Pintar.