PONOVNO NA POČETKU

Poništen je natječaj za gradnju Piškornice, ponude su 100 posto veće od osiguranih sredstava

Ukoliko se do kraja ovog financijskog razdoblja (2023. god) ne dovrši izgradnja RCGO Piškornica, sredstva za izgradnju će se osigurati iz nacionalnih izvora - rečeno je jučer na sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

13:02h
0

Do daljnjega ništa od izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpada Piškornica. Kako su danas izvijestili iz Piškornice natječaj je poništen, a priča se vraća na početak.

Nakon što su sredinom listopada otvorene ponude zainteresiranih građevinara za projektiranje i izgradnju RCGO-a Piškornica utvrđeno je da su za posao zainteresirane dvije firme koje su poslale dvije gotovo dvostruko skuplje ponude od procijenjene vrijednosti posla. Upravo zbog toga što su ponude debelo premašile procijenjeni iznos nabave, natječaj je poništen.

Podsjetimo, ponuda koje je stigla od Strabaga iznosila je 676,7 milijuna kuna, a drugog ponuditelj Helectora 716,4 milijuna kuna i veće su za 95 posto, odnosno 106,65 posto u odnosu na osigurana sredstva i procijenjenu vrijednost nabave od 346 milijuna kuna.

Kako su objavili iz RCGO-a Piškornice, a nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja župana Darka Korena, varaždinskog župana Anđelka Stričaka, zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije Jasne Petek i načelnika Općine Koprivnički Ivanec Zorana Vrabelja, sa ministrom Tomislavom Ćorićem, državnim tajnikom Milom Horvatom i čelnicima uprava za otpad i EU projekte,  Anamarijom Matak i Markom Markićem.

Predsjednik Skupštine TD Piškornica, župan Darko Koren i direktor društva Piškornica Mladen Ružman upoznali su ministra i suradnike o provedenom postupku javne nabave i pristiglim, znatno višim ponudama za projektiranje i izgradnju RCGO Piškornica u odnosu na osigurana sredstva i procijenjenu vrijednost nabave.

Kako su objasnili iz Piškornice, nakon uvodne rasprave ministar je izložio financijsku i vremensku perspektivu projekta RCGO Piškornica, naglasivši da je projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom za potrebe četiri sjeverozapadne županije dio Plana gospodarenja otpadom RH te da se uloga i značaj RCGO ne mijenja ni u predstojećoj reviziji tog Plana, koja je otpočela provedbom javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Dana je podrška nastavku projekta RCGO Piškornica i naglašeno je da će se iz nacionalnih izvora osigurati financijska sredstva za izgradnju Centra, ukoliko se do kraja ovog financijskog razdoblja (2023. godine) ne dovrši izgradnja i to bez povećanja udjela od 10 posto na strani naručitelja, odnosno osnivača društva Piškornica.

Postignuto je suglasje o nužnosti donošenja odluke o poništenju aktualnog postupka javne nabave, revidiranju dokumentacije o nabavi od strane stručnih službi MINGOR-a i predstavnika naručitelja, društva Piškornica d.o.o. i potom ponovnoj objavi poziva za dostavu ponuda za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji RCGO Piškornica.

Javni naručitelj obvezan je poništiti postupak javne nabave ako je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave i predstavlja značajno povećanje sredstava koje naručitelj ne može osigurati, pojasnili su iz Piškornice.

Sudionici sastanka iskazali su očekivanja da će ponavljanje postupka javne nabave rezultirati većim brojem ponuda zainteresiranih gospodarskih subjekata koje bi, unatoč objektivnom utjecaju rasta troškova i materijala, trebale biti u većoj mjeri sukladne promatranim iznosima nabave na širem tržištu EU, a sve kako bi se zaštitila vrijednost dodijeljenih bespovratnih EU i nacionalnih sredstava te vlastitog udjela, odnosno javnog novca osiguranog za financiranje ovog projekta.

Postupak javne nabave za usluge projektiranja i izvođenja radova na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom objavljen je u ožujku.