Poništena presuda Županijskog suda – tužba Skupine radnika neosnovana!

17:02h
0
Skupina radnika reagirat će nakon konzultacija / Foto: Ivan Brkić

Nakon što je Županijski sud u Zagrebu u srpnju donio nepravomoćnu presudu kojom se poništavaju izbori za Radničko vijeće Podravke d.d., održani 23. ožujka 2011., Vrhovni sud Republike Hrvatske presudio je drugačije, riješivši da je žalba na presudu Podravkinih sindikata osnovana.

Podsjetimo, Skupina radnika Podravke sa ovlaštenim predstavnikom Matijom Hlebarom tražila je poništenje izbora na kojima je, unatoč tome što su neslužbeni rezultati govorili drugačije, Skupina radnika dobila manjinu u Radničkom vijeću (7 od 15 članova). Izbore su proglasili nelegalnim iz razloga što je nekoliko kuverti sa glasovima stiglo dan nakon održanih izbora, a svi sa glasovima za PPIDV. Javnost je o tome mogla saznati iz izjave jedne od članica Izbornog odbora, Mirjane Hanžek (Izjava Mirjane Hanžek) .

MARKETING EPODRAVINA.HR

Skupina radnika podnijela je tužbu protiv Radničkog vijeća i Izbornog odbora Županijskom sudu u Varaždinu – stalnoj ispostavi Koprivnica, koji se proglasio nenadležnim, pa je proces prebačen u Zagreb. Županijski sud u Zagrebu je presudio u korist Skupine radnika te naložio raspisivanje novih izbora. Time nisu bili zadovoljni predstavnici Podravkinih sindikata, koji su se žalili Vrhovnom sudu RH. Vrhovni sud je presudu Županijskog suda – ukinuo.

Hlebar: Totalni formalizam

Predsjednik Radničkog vijeća Vrbek nakon presude poziva na ostavke / Foto: Ivan Brkić“Moje mišljenje je da se ovdje radi o totalnom formalizmu. Sud nije uzeo u obzir da se u trenutku donošenja tužbe radilo o postojećem Radničkom vijeću.”, rekao nam je Matija Hlebar. Naime, Vrhovni sud RH u svom rješenju navodi sljedeće: u konkretnom je slučaju tuženo Radničko vijeće u starom sastavu, jer je to tako izričito navedeno u tužbi, obzirom na izričito označene osobe tj. članove Radničkog vijeća starog sastava. Takvo je Radničko vijeće, medutim, prestalo postojati zbog čega ono više ne može biti stranka u ovom postupku.” Hlebar je nadodao: “Skupina radnika će raspraviti o ovom rješenju i zajedno odlučiti o eventualnom ponovnom podnošenju tužbe. Više o svemu znat ćete kad se konzultiramo.”

Vrbek: Sad se vidi tko je lagao

Predsjednik Radničkog vijeća, PPDIV-ov Davor Vrbek, bio je oštar u svojoj reakciji na presudu: “Sada se vidi tko je sve ove mjesece lagao radnike Podravke – Matija Hlebar i ekipa koja se okupila oko njega. Mislim da bi bilo korektno da sad svi podnesu ostavke i da puste druge sa njihove liste da sudjeluju u radu Radničkog vijeća jer na toj listi sigurno ima onih kojima je interes radnika Podravke najbitniji.”

Rješenje Vrhovnog suda možete pročitati ovdje: 1  /  2  /  3 .


čitam...