POPLAVE // Stanje se polako normalizira, kritično u Hlebinama, strahuje se od nove kiše

17:15h
0
Poplava u Koprivnici // Foto: Mario Kos
Poplava u Koprivnici // Foto: Mario Kos

Voda se polako povlači s gradskih ulica u Koprivnici, a razina vode u potoku Koprivnica polako opada. Kanalizacija je preopterećena velikom količinom vode, pa se očekuje da i ona proradi i povuče višak vode.

 

Stanje je problematično i u Starigradu, Ratarska ulica je poplavljena, a načelnik stožera za zaštitu i spašavanje Mišel Jakšić predložio je da se zečji nasipi ostave kraj potoka kako bi se grad obranio od novih poplava.

– Nevjerojatno je da se nije moglo predvidjeti da bi se nešto ovakvo moglo dogoditi. Prije su ispuštali potok u polja, pa zar se nitko nije sjetio da će se dogoditi i situacija da voda neće moći u polja? Uopće nas ne zanima je li odgovoran Grad Koprivnica ili Hrvatske vode, mi smo ti koji smo poplavljeni – rekao je jedan od ogorčenih Koprivničanaca čija je kuća bila na udaru vode koja se izlila iz potoka.

Potok Koprivnica inače je u nadležnosti Hrvatskih voda koje su, očito, opet zakazale. Građani su se uključili u obranu od poplave, ali u prijepodnevnim satima gotovo nigdje nije bilo ni vreća ni pijeska, i u tom segmentu se zakazalo jer se nije na vrijeme reagiralo.

Koprivnicom se otežano prometuje zbog vode na prometnicama, policija je pozvala vozače da izbjegavaju poplavljene prometnice i da se kreću alternativnim pravcima.

VODOTOCI SU PUNI

Oko 19 sati javio nam se i Ivan Pal, načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje.

– Situacija je sad nešto bolja jer se voda polako povlači. Kritična je situacija u Hlebinama, gdje se voda na dva mjesta prelijeva preko nasipa. Najlošije je tokom dana bilo u Koprivnici, jer je u pitanju bio dugački potez duž potoka. Drugdje je situacija relativno pod kontrolom, ali strahujemo od novih oborina koje su najavljene za noć sa četvrtka na petak. Prognoza je da kiše neće biti u tolikim količinama kao u srijedu, ali s obzirom da su svi vodotoci puni, i manja količina vode može predstavljati problem – rekao je Ivan Pal.

I KRIŽEVCI POD VODOM

Osim Koprivnice, poplavljeni su u srijedu bili i Križevci. Izlili su se potoci Koruška, Glogovnica, Vrtlin i Črnec, na pojedinim mjestima razina vode bila je i do pola metra. U trgovačkom centru KTC voda je u jednom dijelu bila i viša od pola metra.

Poplava u Herucovoj ulici u Križevcima // Foto: Facebook - Oko sokolovo– Sami smo izašli na teren, već sinoć vatrogasci su imali intervencije, koje su nastavljene i danas. Digli smo sve snage, i DVD-ove, i civilnu zaštitu u pripravnosti, no toliki opseg vode nismo mogli zaustaviti ni spriječiti – izjavio je za Večernji list zamjenik gradonačelnika Križevaca Tomislav Katanović.

STANJE NA CESTAMA

Policija je izvijestila da je u 15,30 sati za sav promet otvorena DC 43 Đurđevac i Šemovci.

Oko 14,37 sati kod stare šodrane između mjesta Miholjanec i Donje Zdjelice odronilo se 200 – 300 m3 zemlje na poljski put, koji vodi prema vinogradima i šumama, stvorilo se klizište.

U 15,40 sati u Koprivnici su za sav promet otvorene ulice Starogradska i Bilogorska.

U 15,50 sati zatvorena je DC 41 u mjestu Tkalec, kod mosta preko potoka Črnec prema mjestu Veliki Raven. Preusmjerava se promet od strane Vrbovca prema Sv. I. Žabno, a obrnuto pravcem Križevci, Zaistovec i Komin.

U 15,50 sati otvorena je DC 41 Koprivnica – Križevci za sav promet.

U 15,50 sati pušten je promet za sva vozila u Starogradska ulici u Koprivnici te u Starigradu.