Slikovnica

Popularni Koprivko postao je ekološki osviješten te kroz priču i radni dio djecu uči razvrstavanju otpada, B. Dolenec: Želja nam je da slikovnicu dobiju sve škole i vrtići u zemlji

14:05h
0
Branimir Dolenec - Koprivko Eko
Foto: Mario Kos

Nakon Koprivka koji kroz 12 slikovnica prolazi kroz brojne pustolovine u kojima putuje kroz Hrvatsku i kroz priče i legende je osvojio već 500 tisuća malih čitatelja, stigla je nova slikovnica.


– Rodila se ideja da Koprivko uđe i u druge sfere života i društva, a riječ je o aktualnoj temi – gospodarenju otpada. Gordana Evačić je napisala tekstove i stihove, a ja sam slikovnicu ilustrirao crtežima – ispričao nam je Branko Dolenec, kreator Koprivka.

Slikovnica nosi naziv Koprivko-eko te sadrži i radni dio, a djecu od malih nogu uči razvrstavanju otpada.

– Cilj je da uz pomoć donatora, odnosno takozvanih kumova, slikovnicama opskrbimo cijelu Hrvatsku, odnosno predškolsku dob u vrtiću te prve i druge razrede osnovnih škola. Smatramo da djeca to moraju dobiti besplatno jer tako uče sortirati, a i oni su filter prema roditeljima i bakama i djedovima – kazuje Dolenec.

Branimir Dolenec - Koprivko Eko
Foto: Mario Kos

Kako stoji i u slikovnici, cilj je da se smanje hrpe nagomilanog smeća na odlagalištima, a spomenuta je i Piškornica kao poticaj svima na razvrstavanje.

– Slikovnica osim edukativnog dijela ima i onaj radni dio gdje djeca na praktičan način uče kako čuvati okoliš – zaključuje Dolenec te kazuje da je riječ o jednome od boljih priručnika ovakve vrste u Hrvatskoj.

Napominje i da u tome ima i potporu grada i lokalne sredine.

Branimir Dolenec - Koprivko Eko
Foto: Mario Kos

 

 

čitam...