nakon godina iščekivanja

Popularni Otok mladosti ponovno je vlasništvo Ludbrega, gradonačelnik Bilić: Napokon smo vratili gradu srce

Dodao je i kako se nada da će Grad Ludbreg uspjeti pred još jednim izazovom, a to je prostor mlina koji se nalazi u sklopu Otoka mladosti i u privatnom je vlasništvu.

13:08h
0
Ribolov na Otoku mladosti u Ludbregu // Foto: Matija Gudlin

Grad Ludbreg ponovo je upisan kao vlasnik Otoka mladosti, nakon mnogo godina iščekivanja.

Otok mladosti popularno je mjesto za sve rekreativce, šetače, trkače, bicikliste, ribiče, a nalazi se u samom srcu grada stoga ne čudi da je ova odluka, nakon tolikih godina, dočekana s velikim oduševljenjem.

– Ovo je za nas jedan od važnijih događaja u novijoj povijesti Ludbrega, napokon smo uspjeli vratiti gradu srce. Otok mladosti otputovao je u državno vlasništvo, a mi smo godinama bili onemogućeni upravljati tim prostorom. Radi se o devet hektara vodene površine i otprilike toliko hektara šume i trave u samom središtu grada – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić i dodao kako je jedan od njegovih ciljeva aktiviranjem u politici bila upravo želja da se taj prostor vrati gradu.

Foto: Ivan Balija
Dubravko Bilić // Foto: Ivan Balija

– Stanovnici najbolje znaju o kakvom se prirodnom biseru radi i vjerujem da svi zajedno možemo donijeti najispravniju odluku o načinu korištenja prostora. To prekrasno mjesto, pluća grada danas su i stanište različitim biljnim i životinjskim vrstama i želja nam je očuvati tu prirodnu bioraznolikost – rekao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Grad Ludbreg kroz godine bio onemogućen koristiti europske fondove koji su se bazirali na uređenju Otoka upravo zbog problema s vlasništvom.

Foto: ludbreg.hr

– Izgubili smo nekoliko europskih projekata zato jer otok nije bio naš, nismo se mogli prijaviti, odnosno svaki put kad smo se prijavili dobili smo negativno mišljenje jer prostor nije bio naš, ne možemo raditi na tuđem. Sada imamo novu priliku, a srećom uvijek imamo i ideja. Prijavit ćemo se na dva europska projekta cjelovitog uređenja vodenih površina na Otoku mladosti, očuvanja bioraznolikosti i pretvaranja Otoka u mjesto okupljanja i druženja ne samo ribolovaca i šetača već svih građana Ludbrega, ali i gostiju koji će na pravi način koristiti naša prirodna bogatstva – pojasnio je gradonačelnik.

Ludbreški ribolovci // Foto: Matija Gudlin

Dodao je i kako se nada da će Grad Ludbreg uspjeti pred još jednim izazovom, a to je prostor mlina koji se nalazi u sklopu Otoka mladosti i u privatnom je vlasništvu.

– Mlin je zapušten, a za nas je važan zbog svoje povijesti. Grad Ludbreg 1936. godine dobio je zahvaljujući mlinu javnu rasvjetu jer je upravo tu postojala centrala koja je proizvodila struju za potrebe mlina, a danas je taj prostor prilično devastiran i vapi da mu se da neka druga namjena – rekao je gradonačelnik te dodao kako je siguran da će cjelokupan prostor sada napokon biti korišten na adekvatan način.

– Za Grad i mene osobno ovo je jedan od najvažnijih uspjeha jer smo uspjelu u onome što se činilo veoma jednostavno, ali se na kraju pokazalo veoma zahtjevnim i postupak je trajao godinama. Sad ga napokon imamo i iskoristit ćemo ga za napredak u turističkom smislu, ali i na zadovoljstvo lokalnog stanovništva. Svi koji vole prirodu uživat će sada na najbolji mogući način – zaključio je gradonačelnik.

čitam...