glazbenici i korona

Popularni Tragovi unatoč koroni sviraju svaki vikend, Bogčev: Tko hoće, taj i svira, možda ne za 20 tisuća eura, ali za 2000 se može

11:00h
0
Tragovi, ljeto na zrinskom
Mihael Bogčev // Foto: Matija Gudlin

Ma kakva korona, mi sviramo svaki vikend, tko želi, taj i svira, rekao je nam je Mihael Bogčev, frontmen popularne domaće grupe Tragovi.

Eventi se, kaže, i dalje održavaju, samo uz epidemiološke mjere, odnosno smanjen kapacitet ljudi, dezinficiranje ruku, mjerenje temperature…

– Sviramo na svadbama i gaže u kafićima. Do sada smo odsvirali devet svadbi i osam gaža, odnosno sviramo svaki vikend od kada više nismo u karanteni – priča Mihael kakav je život glazbenika od kada smo se počeli s ‘novim normalnim’.

Kaže da su primjerice svirali u Čakovcu, u prostoru koji je inače predviđen za 500 ljudi, a sada ih je bilo 250 i svi su se morali prethodno najaviti, držali su se mjera i preporuka je bila da se zadržavaju oko svojih stolova. Nas

– Osjeti se malo ta psihološka barijera kod ljudi, no na svadbama iza 23 sata korona ne postoji. Svi se opuste i uživaju. Mogu plesati i vlakić, ima drugih načina. Prime se za uže, s razmakom i tako nema dodira – smije se on.

Snimanje video spota
Foto: Ivan Brkić

Kaže da ako su i bile kontrole na svadbama, oni ih nisu vidjeli.

– Rekao nam je jedan vlasnik sale da je bila kontrola. Oni dođu, jave se vlasniku i pogledaju stanje, ali tako da ništa ne ometaju. Tako da ako su i bili koji puta, mi ih nismo vidjeli, ne rade probleme – objašnjava Mihael.

Napominje da ima i sala gdje su zabranili vlakić i kaubojadu, no to je sve individualno.

– Ponekad preporuke stožera nemaju veze sa stvarnim stanjem, ali to je neka druga tema. Uglavnom, mi se držimo mjera, ali se korone ne bojimo i normalno radimo svoj posao – kaže Mihael.

Cijene gaže za svadbe kaže da nisu mijenjali, neke su svadbe otkazali, neke su premjestili za drugi datum, no i ova i sljedeća godina su im već gotovo bukirane.

– U našoj županiji nismo svirali po kafićima, najviše gaža imamo u Varaždinu, Čakovcu i okolici. Svirali smo i u Zagrebu, Ludbregu, Trnovcu, Sv. Petru na Moru. Vlasnicima smo rekli da ćemo korigirati cijenu ako im padne promet, no za sada je sve ostalo isto – objašnjava on.

Za vrijeme lockdowna kaže da su se svi dobro naspavali, a priča da su vježbali više nego ikad, i sviranje i pjevanje.

– Uglavnom, tko želi taj radi, svira, onaj tko ne svira, to je samo izgovor. Gaža ima, istina je da ne možete svirati za 20 tisuća eura, ali za 1500 ili 2000 možete – zaključuje Mihael.