EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

POPUŠTANJE Uvodi se obveza služenja gostiju koji sjede na terasama, na utakmice i svadbe s digitalnom COVID potvrdom

Hrvatska sudjeluje na Europskom prvenstvu u sklopu kojega će danas igrati s Češkom. Stožer poziva na otkazivanje organiziranih navijanja.

12:34h
0
Otvaranje terasa // Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Stožer civilne zaštite RH na današnjoj je konferenciji najavio nove mjere od 1. srpnja koje uključuju veće otvaranje.

– To je još veće otvaranje, ali povezano sa stvaranjem uvjeta za sigurnost ljudi. Osobe koje su cijepljenje ili preboljele ili imaju negativan test imaju mogućnost raditi i biti na okupljanjima bez ili uz manji opseg epidemioloških mjera. Od idućeg tjedna će biti omogućeno da se na pametnim telefonima može instalirati aplikacija koja će momentalno očitati QR kod s digitalne potvrde – rekao je načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prenose 24sata.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 113 novih slučajeva. Preminula su tri pacijenta.

Na snazi ostaje odluka o stotinu ljudi na javnom okupljanju, osim ako je riječ o okupljanju osoba s covid potvrdama.

– Manifestacije i dalje smiju trajati samo do 24 sata, osim ako sve sobe imaju covid potvrdu i ako im je lokalni stožer dao suglasnost – dodao je Božinović.

Digitalne COVID potvrde za prisustvovanje svadbama i utakmicama

Uvodi se obveza služenja gostiju koji sjede.

– Ostaje mogućnost koja je bila od samog početka izdavanja za van. Međutim, okupljanje treba ograničiti na onaj dio koji pripada ugostiteljskom objektu jer vidimo da se stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose epidemiološkoj situaciji – objasnio je ministar.

Uzvanici svečanosti i obiteljskih okupljanja, posebice svadbi, morat će imati digitalne COVID potvrde, što znači da neće biti ograničenog broja gostiju i osoblja, niti će se ograničiti vrijeme trajanja.

Isto vrijedi za sportska natjecanja. Prema riječima Božinovića, publika će moći prisustvovati utakmicama samo uz spomenute digitalne COVID potvrde.

– Današnje mjere su prekretnica i vode nas kraju epidemije. Osvrnimo se oko sebe, u Europi svjedočimo događajima koji nas podsjećaju na staro normalno, covid potvrde nam garantiraju sigurnost, konačno vidimo svjetlost na kraju tunela, ali moramo se cijepiti. Uočavamo da se neki naši sugrađani planiraju cijepiti najesen. To je pogrešno. Cjepivo štiti barem osam mjeseci. Ako sada primimo cjepivo, mirni smo do proljeća. Onemogućavamo pojavu novog vala time. Pozivam sve da slušaju struku, sad je vrijeme za cijepljenje, jesen nje dobra odluka – dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Podsjetimo, Hrvatska sudjeluje na Europskom prvenstvu u sklopu kojega će danas igrati s Češkom. Stožer poziva na otkazivanje organiziranih navijanja.

Pripremaju aplikaciju

O provjeravanju digitalnih potvrda, Božinović je kazao kako je krenula procedura s Googleom i Appleom o aplikaciji koju će svatko moći skinuti na mobitel.

– Kada govorimo, počinjemo o nezaobilaznoj temi koja me vraća na naš početak da smo mi išli s preporukama, a one su se negdje poštivale kao zakon, a negdje se ništa nije poštivalo. Uvijek je moguće utvrditi identitet nositelja potvrde i ne mislim da je to situacija koja će se masovno događati – odgovorio je Božinović na pitanje o mogućim manipulacijama, odnosno predočavanju tuđih potvrda.

čitam...