kako preživjeti?

Porasle cijene hrane, stiže nam poskupljenje struje, a cijene plina rastu do rekordnih 86 posto!

Poskupjelo je najviše što ljudima svakodnevno treba: mlijeko, suncokretovo ulje, brašno, kruh te osnovne potrepštine.

19:00h
0
Ilustracija // twenty20

Prošlu godinu obilježio je rast cijena od osnovnih prehrambenih namirnica, pa do cijena goriva i odvoza otpada.

Pisali smo kako će od ove godine Ludbrežani plaćati veću cijenu odvoza otpada. Također, Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. uvela je novi cjenik kojim je povećanje za Podravce stupilo na snagu s prvim danom srpnja prošle godine.

Prema ekonomskim pokazateljima, ni ove godine poskupljenja nas neće zaobići. Očekuje se da će 2022. ostati zapamćena po rastu cijena struje i plina.

Upozorava se da nas čeka rekordno poskupljenje plina od minimalno 60 posto, a opskrbljivači upozoravaju da Vlada mora pod hitno nešto poduzeti ili ćemo propasti.

Osim režija, cijene u dućanima dignute se za četiri do pet kuna, poskupjele su namirnice koje svakodnevno trebaju: mlijeko, suncokretovo ulje, brašno, kruh te osnovne potrepštine.

Foto: ingimage.com

– Naravno da sam jako nezadovoljan, kada se usporedbe naši prihodi s europskima, hrana je preskupa i Vlada bi morala intervenirati smanjenjem PDV-a na, barem, osnovne živežne namirnice! Prevelik je to udar na standard građana. Vladi to odgovara, jer na svako povišenje cijena raste i prihod od PDV-a – smatra nezadovoljan građanin.

Kratkoročno rješenje, kako bi se ljudima omogućilo preživljavanje, ističe, je smanjiti PDV na hranu ili barem na paket osnovnih prehrambenih proizvoda.

– A dugoročno da povećamo domaću proizvodnju uz pojeftinjenje proizvodnje – kaže.

Cijene hrane poskočile su na svjetskim tržištima u 2021. godini za 28 posto, dosegnuvši najvišu razinu u deset godina, izvijestila je UN-ova agencija za hranu FAO.

Poslovni dnevnik piše i kako UN-ova agencija ne daje ni malo optimistične pokazatelje za ovu godinu.

U prošloj godini svi su prehrambeni proizvodi u FAO-ovoj košarici bilježili dvoznamenkasti rast cijena, a najviše su poskupjela biljna ulja, za 65,8 posto, uz najvišu vrijednost indeksa otkada je FAO počeo pratiti podatke.

Značajno su porasle i cijene žitarica, za 27,2 posto, odražavajući skok cijena kukuruza, za 44,1 posto, i pšenice, za 31,3 posto.

Snažan rast cijena umjetnih gnojiva, povezan s velikom poskupljenjem cijena energije, povećao je troškove ratara, potaknuvši sumnje da bi sljedeća žetva mogla biti slabija.

Foto: Screenshor RTL

Među proizvodima koji su najviše poskupili u 2021. izdvaja se i šećer, čije su cijene porasle 30 posto. Znatno su manje poskupili mlijeko i mliječni proizvodi, za 16,9 posto, i meso, za 12,7 posto.

Godina 2022. krenula je uz nestabilnu trgovinu prema ugovorima za buduće isporuke, a tržišta uljarica bila su gotovo izbrisana zbog suše u Južnoj Americi i poplava u Maleziji.

Više cijene hrane dodatno su potaknule inflaciju u razdoblju oporavka gospodarstva od pandemijske krize, a FAO je upozorio da viši troškovi dovode u opasnost siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

Agencija upozorava da ne vidi naznake popuštanja pritiska na cijene u ovoj godini.

Foto: Ivan Balija
Tomislav Ćorić // Foto: Ivan Balija

Da će cijene rasti, potvrdio je to ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon sjednice Vlade održane u četvrtak, 30. prosinca 2021., nakon što je usvojena uredba o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača, a koji su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije.

Energetska kriza u Europi već je uzela maha, a cijene struje u nekim su zemljama već i porasle na opće nezadovoljstvo stanovnika. Stručnjaci su mišljenja da bi u narednim mjesecima vrlo lako moglo doći do produbljivanje energetske krize u Europi, a osobito zbog neizvjesnosti u opskrbi zemnim plinom iz Rusije, piše Novi list.

Vlada je poskupljenje odgodila za tri mjeseca, što znači da bi poskupljenje trebalo stupiti na snagu s 1. travnjem 2022. godine.