Poroci u srednjoj školi

PORAŽAVAJUĆA STVARNOST Mladi nam se utapaju u alkoholu, cigaretama i drogama, a po novome i igrama na sreću

Zaključuje kako imaju kao stručnjaci najviše prostora u djelovanju na mlade između prvog i završnog razreda srednje škole, jer se tada događa najveći skok u porocima. Nameću se i zaključci da su mladići skloniji tome od djevojaka.

13:22h
0
Foto: Ivan Brkić
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Gotovo trećina mladića u srednjoj školi redovito puši, 40 posto ih pije alkohol vikendima, a broj onih koji su probali opojne droge u porastu je.

To su neki od zaključaka studije o zlouporabi sredstava ovisnosti među srednjoškolcima koju je proveo Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i predstavio u svojoj novoj publikaciji u kojoj su saželi rezultate istraživanja od 2012. do 2017. godine

– Takva istraživanja provodimo već 15 godina u svim srednjim školama u županiji. U ovom posljednjem istraživanju pokazalo se da je najučestalije sredstvo ovisnosti alkohol, a možemo biti zadovoljni time što je najopasnije sredstvo ovisnosti, droge, najmanje zastupljeni. Međutim, pokazalo se i da je gotovo 85 posto srednjoškolaca imalo iskustvo s konzumiranjem alkohola, 50 posto s konzumiranjem duhana, 28 posto s igranjem igara na sreću, a 17 posto s opijatima. To je velik broj – smatra jedna od autorica studije dr. Davorka Gazdek.

Foto: Matija Gudlin
Dr. Davorka Gazdek // Foto: Matija Gudlin

Napomenula je da osam posto srednjoškolaca pije svaki dan ili nekoliko puta tjedno, a ako se izdvoje samo muški, taj broj se penje na čak 20 posto. Isto toliko srednjoškolaca svaki dan puši, a kada se radi o mladićima završnih razreda, njih je čak 29 posto!

– To su podaci koji zabrinjavaju nas stručnjake koji se bavimo prevencijom, to je jako, jako puno. Broj mladića koji svakodnevno puši je iznad hrvatskog prosjeka opće populacije – ističe dr. Gazdek.

Prvi puta su u ovom istraživanju obuhvaćene i igre na sreću, odnosno, kockanje i klađenje. Tu se pokazalo da gotovo trećina učenika posjećuje mjesta s takvim uslugama, iako bi ona trebala biti zabranjena za maloljetnike. Među njima je i 211 učenika prvih razreda, koji nisu ni blizu ponoljetnoj dobi.

U odnosu na prošlo istraživanje, došlo je i do porasta konzumiranja droga, oko 17 posto učenika ih je probalo. Ipak, broj onih koji ih svakodnevno konzumiraju ostao je relativno malen, oko 1,1 posto.

Ilustracija // Foto: arhiva

– Početkom 2013. počeo se primjenjivati novi kazneni zakon koji je ublažio sankcije prema posjedovanju marihuane. Imamo dojam da se time promijenila i predodžba srednjoškolaca prema marihuani, dobili su dojam da to nije ništa strašno i da neće tako loše završiti. Također, u porastu je uporaba sintetičkih kanabinoida, koji su se donedavno mogli kupiti u određenim dućanima – pojasnila je dr. Gazdek.

Teške droge, poput heroina i kokaina, su također zastupljene, no ipak znatno manje u odnosu na marihuanu i sintetičke kanabinoide.

Zaključuje kako imaju kao stručnjaci najviše prostora u djelovanju na mlade između prvog i završnog razreda srednje škole, jer se tada događa najveći skok u porocima. Nameću se i zaključci da su mladići skloniji tome od djevojaka.

Vrijedi istaknuti i kako stručnjake ipak ohrabruju podaci da je broj učenika koji svakodnevno puše u opadanju, kao i porast broja onih koji nikada nisu konzumirali alkohol. Ono što ih najviše zabrinjava je porast broja onih koji konzumiraju opojne droge.

čitam...