Porezna prijevara // Bivši šef Porezne uprave Krupski i posrnuli građevinar Međurečan idu u zatvor i moraju vratiti 3,17 milijuna kuna

12:26h
0
Malverzacije u koprivničkoj Poreznoj upravi događale su se između 2007. i 2009. godine // foto: ilustracija
Foto Ilustracija

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu Slaven Krupski i Branko Međurečan u zatvor će ići na godinu dana, odnosno deset mjeseci. Ostatak kazne moći će provesti na slobodi, ali uz višegodišnji rok kušnje. Krupski je na Međurečanov nagovor naplatu poreznog duga prolongirao od 2007. do 2009. godine, a država se na kraju više nije mogla namiriti jer nije imala od čega.

Na zagrebačkom Županijskom sudu jučer je pala nepravomoćna presuda u slučaju porezne prijevare u koprivničkoj ispostavi Porezne uprave. Bivši šef koprivničke Porezne uprave Slaven Krupski zbog pogodovanja posrnulom građevinskom poduzetniku iz Kalinovca, Branku Međurečanu, osuđen je na dvije godine zatvora, od čega će polovicu kazne morati odležati iza rešetaka, a ostatak je dobio uvjetno uz rok kušnje na pet godina.

Sudsko vijeće na čelu sa sucem Tomislavom Jurišom, pak, Međurečana je kaznilo s godinu dana i deset mjeseci zatvora, ali djelomičnom uvjetnom osudom u zatvor će morati na deset mjeseci, dok mu se godina dana “šenka” ako ne počini novo kazneno djelo u roku od četiri godine.

Krupski i Međurečan dužni su državi solidarno vratiti i 3,17 milijuna kuna, kolika je utvrđena porezna šteta, a svakog očekuje i nešto više od 30.000 kuna sudskih troškova. Naravno, sve to stupa na snagu s trenutkom donošenja pravomoćne presude.

Slaven Krupski (desno) s prof. dr. Velimirom Srićom, čije je knjige često kupovao // foto: Facebook publicU presudi stoji da je Krupski od listopada 2007. do prosinca 2009. godine iskoristio svoj položaj i na Međurečanov nagovor prolongirao naplatu poreznog druga tvrtke Inženjer Branko Međurečan. Slali su mu isključivo opomene, ali postupanja nije bilo. Isprva je porezni dug iznosi “samo” nešto više od 1,1 milijun kuna, a u dvije godine narastao je za još dva milijuna kuna, do 3,17 milijuna kuna. Prema presudi, Krupski je tek 30. studenog 2009. odobrio Ljubici Vlahović, voditeljici đurđevačke ispostave Porezne uprave u Koprivnici, pokretanje mjera ovrhe.

No, tada je to već bilo prekasno jer je Međurečanu u međuvremenu blokiran žiro-račun od strane drugih vjerovnika, a prodao je i sve nekretnine koje su bile neopterećene teretima. Ubrzo je prodao i dugotrajnu pokretnu imovinu pa se nije imalo na čemu provesti ovršni postupak.

U pozadini cijelog slučaja, može se pročitati u zapisniku sa suđenja, bio je privatni interes tadašnjeg šefa Porezne uprave. On je, naime, Međurečanu 2006. godine dao 147.000 kuna predujma za stan, ali stan nikad nije izgrađen niti je građevinski poduzetnik iz Kalinovca taj novac vratio. Na suđenju je utvrđeno da je taj problem riješen tek 23. studenog 2009. godine, dakle tjedan dana prije nego se pokreće postupak, tako da je zaključena promemorija kojom se Međurečanov dug prema Krupskom prebacuje na tvrtku Kopring iz Kalinovca, a s kamatama je on narastao na gotovo 236.000 kuna.

Krupski je na suđenju tvrdio da se ne smatra krivim te da je radio transparentno. Takvim načinom rada, istaknuo je, želio je unaprijediti i modernizirati poslovanje Porezne uprave. Rekao je i da se tijekom trogodišnjeg postupka razbolio, kao i njegova majka i ostali članovi obitelji.

USKOK je želio da sud Krupskom zabrani i obavljanje svih rukovodećih pozicija. Iako on trenutačno u Područnom uredu u Koprivnici radi na mjestu voditelja pododsjeka za PDV, kontrolu i analizu poreznih obveznika, sud je to odbio.

Dodajmo i da je u sudskom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu Krupski jučer nepravomoćno oslobođen optužbe da je od 2007. do 2011. godine na račun koprivničke Porezne uprave, ali za svoje potrebe, kupio više knjiga i kompleta za učenje stranih jezika pri čemu je državu oštetio za nešto manje od 14.500 kuna.

Međurečanova tvrtka dužna više od 15 milijuna kuna poreza

Prema podacima Porezne uprave, tvrtka posrnulog građevinara iz Kalinovca, Inženjer Branko Međurečan, i dalje je na čelu njihovih najvećih neplatiša u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ukupni iznos duga te tvrtke iznosi već više od 15,5 milijuna kuna. Kopring iz Kalinovca, tvrtka koja je također bila povezana s Međurečanom, trenutačno je na petom mjestu neslavne liste s ukupnim poreznim dugom od nešto više od 6,5 milijuna kuna. U podacima koje optuženici moraju dati sudu Međurečan je kazao da je trenutačno zaposlen u tvrtki Gradnja VTM iz Zagreba i da ima mjesečnu plaću od 2500 kuna, dok je Krupski rekao da u Poreznoj upravi, područnom uredu u Koprivnici, ima mjesečna primanja od 7000 kuna. Međurečan je dodao je da je suvlasnik obiteljske kuće u Kalinovcu, vlasnik četiri poslovna prostora u Kalinovcu i Koprivnici, te trećine koprivničke diskoteke Hollywood, kao i jednog vinograda. Krupski je, pak, naveo da je suvlasnik stana u Koprivnici automobila Škode Octavije iz 2005. godine.