Tehno Geek

Portal ePodravina.hr među prvima uveo pristup stranici putem SSL-a

Portal ePodravina jedan je od prvih na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, koji je uveo ovakvu vrstu zaštite.

17:25h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Sigurnost na internetu tema je o kojoj se priča još od samih njegovih začetaka. Već 70-ih godina prošlog stoljeća pojam ‘haker’ preplavio je medije kada su se desile prve nezakonite radnje vezane uz telefonske pozive. Naime, John Draper odnosno Captain Crunch jedan je od pionira koji su prevarili sustav kako bi obavljali besplatne pozive, a sama radnja nazvana je phreaking.

Desetljeće nakon toga napisan je programski kod za prvi virus nazvan Brain. Uslijedila su daljnja usavršavanja malicioznih softvera koja traju do današnjih dana, a njihovom širenju najviše je doprinio razvoj samog interneta.

Početkom 21. stoljeća svjedočili smo prvim zlonamjernim internetskim aktivnostima koje su pretvorene u prave zločinačke pothvate. Na scenu dolaze adware i spyware kojima se na različite načine narušava privatnost korisnika.

Antivirusne kompanije vode svakodnevnu borbu s autorima zloćudnih kodova koji pronalaze gotovo nevjerojatne načine za povredu vaše privatnosti.

– Kada se priča o sigurnosti na Internetu prvenstveno se misli na tajnost i cjelovitost vlastitih osobnih podataka, sigurnost vlastitog računala, čuvanja tajnosti vlastitog web i mail prometa, a u zadnje vrijeme možda najpopularnije pristupa stranicama Internet bankarstva – stoji u objašnjenju na stranicama CARNet-a.

Vlasnici internetskih stranica, bilo da se radi o portalima ili o primjerice internet bankarstvu, svojim čitateljima odnosno korisnicima trebaju pružiti sigurne web stranice na kojima njihova privatnost nije kompromitirana.

Jedna od metoda uz pomoć koje je moguće osigurati internetske stranice je korištenje SSL (Secure Socket Layer) certifikata. Laički rečeno, ovakav način zaštite ulijeva sigurnost jer potvrđuje da se radi autentičnoj internetskoj stranici, odnosno onoj za koju se i predstavlja, a svaka komunikacija koja se odvija između vas i nje šifrirana je. Na ovaj način vaši podaci su zaštićeni i sigurni.

Najlakši način prepoznavanja zaštićenosti stranice SSL-om je pogledom na adresnu traku u pregledniku, ako koristi HTTPS, a ne obični HTTP protokol radi se zaštićenoj stranici.

Adresa stranice zaštićene HTTPS protokolom

Portal ePodravina jedan je od prvih na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, koji je uveo ovakvu vrstu zaštite. Osim prema nazivu protokola korištenje SSL certifikata vizualizirano je ikonom lokota u adresnoj traci.

Usporedba sigurnih i nesigurnih stranica

Osnovna ideja HTTPS-a je stvoriti siguran komunikacijski kanal i onemogućiti prisluškivanje, što zastarjeli HTTP protokol nije u mogućnosti.

Sam korisnik vrlo lako može prepoznati nesigurne web stranice koje ne koriste SSL certifikat. Obratite pozornost na adresnu traku, ovo su načini da ih prepoznate:

  • adresa stranice ne počinje sa https:// već http://
  • pored adrese nema vizualne oznake – obično zeleni lokot
  • sama adresa nije u zelenoj boji

Moderni internetski preglednici sami vas upozoravaju na nesigurne stranice, pa tako pored adrese nesigurne stranice u novijim inačicama Google Chrome preglednika imate oznaku zaokruženog slova i koje vam daje do znanja da se nalazite na potencijalno opasnom mjestu.

Chrome nas upozorava kada smo na nesigurnoj adresi

Zaštitite vlastitu privatnost, koristite provjerene i sigurne kanale za informiranje i obavljanje poslova na internetu.