Posebna upozorenja biciklistima i pješacima zbog snijega

08:14h
0
Ilustracija: sxc.hu

Djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačke početkom su zime izdali upute biciklistima i pješacima čega bi se sve trebali pridržavati te na što bi trebali obratiti posebnu pozornost u zimskim uvjetima.

Ovo je prilika da posjetimo na neke od njih, a kao najvažniji savjet mogao bi se uzeti kako se ne preporuča upravljanje biciklima na kolnicima koji su prekriveni ledom i snijegom i to zbog smanjenja stabilnosti vozila te mogućih padova i ozljeđivanja vozača bicikala.

– Ukoliko upravljate biciklom za vrijeme zimskih uvjeta na cestama uvijek koristite biciklističke ili pješačko-biciklističke staze gdje ih ima. Ukoliko ih nema krećite se uz desni rub ceste. Vodite računa da na vrijeme date do znanja da ćete skrenuti odnosno da ćete se zaustaviti. Ukoliko želite biciklom skrenuti obavezno prije skretanja pogledajte iza sebe kako biste vidjeli tko je i na kojoj udaljenosti iza vas – poručuju iz policije biciklistima.

Pri  skretanju obavezno se treba dati znak ispruženom rukom, a ukoliko se biciklist želi zaustaviti, desnom ispruženom rukom treba mahati gore – dolje. Potrebno je provjeriti i tehničku ispravnost bicikala, a posebice ispravnost svjetala.

– Vozači bicikala su obvezni noću, kao i u vrijeme smanjene vidljivosti, za vrijeme vožnje kolnikom koristiti reflektirajuće biciklističke prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Učestala je praksa kod biciklista da za vrijeme snježnih i kišnih padalina upravljaju biciklima držeći u ruci kišobrane. To nije preporučljivo, a nije ni dozvoljeno, jer smanjuje stabilnost upravljanja vozilom i povećava mogućnost naleta biciklista na pješake i na zaustavljena vozila – upozoravaju djelatnici Policijske uprave.

Osim biciklistima, policija je dala neke podsjetnike i za pješake. Pješacima se naime skreće pozornost na obavezno korištenje nogostupa, odnosno biciklističko-pješačkih staza. Ukoliko nema nogostupa, pješaci se trebaju kretati lijevom stranom ceste, kako bi uvijek vidjeli vozilo koje im dolazi u susret te se po potrebi maknuli s kolnika.

Pješacima se preporuča nošenje odjeće jarkih boja koje su dobro uočljive na bijeloj podlozi, kako bi ih se što ranije uočilo prilikom snježnih padalina i magle, dok noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, pješaci moraju biti označeni izvornom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Djecu je potrebno upozoriti da se na cesti, na kojoj ima snijega i leda, ne smije igrati snijegom, da se ne smije klizati, skijati, sanjkati i drugo.