OD OVOGA TJEDNA

Pošta objasnila što će odsad biti s pošiljkama koje ne stanu u sandučić ili za njih nije plaćena dostava na adresi

Dotaknuli su se i učestalih žabi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress.

13:48h
0
Foto: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta poslala je obavijest u kojoj stoji kako će od ovoga tjedna pošiljke, koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u sandučić ili za njih nije plaćena dostava na adresi, biti posebno naznačene na novim obavijestima. Ističu kako će se njihova isporuka, kao i dosad, obavljati u poštanskom uredu.


Novost je, dakle, da će obavijest biti jasna te će na njoj biti naveden točan način i mjesto isporuke pošiljke. Najčešće je rijek o artiklima koji se naručuju putem interneta, pri čemu većina stiže iz Kine. HP naglašava kako je riječ isključivo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/dostavu na ruke korisnika. Samo ako dimenzije dopuštaju da bez oštećenja budu dostavljene, tada se pošiljke mogu naći i u sandučiću.

– Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora na kovčežićima. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispijeću pošiljke – objašnjavaju.

Objasnili su zašto kasne pošiljke naručene putem AliExpressa.

Dotaknuli su se i učestalih žabi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti obavila je inspekciju, utvrdivši kako podaci o statusu pošiljke koje spomenuta trgovina šalje korisnicima nisu točni. Ako korisnik pošiljku ne može pronaći putem poštanskog sustava za praćenje, koji možete vidjeti ovdje, tada je uglavnom riječ o običnoj pošiljci.

– Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci, te će uskoro biti otpremljene primateljima – stoji u priopćenju Hrvatske pošte.

čitam...