Potpisan Sporazum o suradnji između naše županije i albanske regije Quarkut Fier

14:11h
0
Oba župana izrazila su zadovoljstvo potpisanim sporazumom //foto: ivan Brkić

U  trodnevni posjet Koprivničko-križevačkoj županiji u nedjelju je stigla delegacija albanske regije Quarkut Fier. Naša županija i ova albanska regija već su jedno vrijeme u vrlo dobrim odnosima, a sve je započelo na inicijativu županijskog Vijeća albanske nacionalne manjine, koja je i uspostavila kontakt.

Upravo zbog toga, u ponedjeljak je u prostorijama Županije održan zajednički sastanak na kojem je potpisan Sporazum o suradnji između ove dvije regije. Sporazum su potpisali Koprivničko-križevački župan Darko Koren i prefekt regije Qarkut Fier Luan Mucaj. Osim njih, sastanku su nazočila oba županova zamjenika, Ivan Pal i Darko Sobota, svi županijski pročelnici, predstavnik Podravke i županijske Obrtničke komore, albanski državljani koji već dugo žive u Koprivnici, poput gospodina Mjede i Ristemija, članovi regije Quarkut Fier koji su također doputovali u Koprivnicu te albanski ambasador u Hrvatskoj, koji je izrazio veliko zadovoljstvo ovom suradnjom. 

Na sastanku je župan Koren upoznao goste s načinom na koji funkcionira naša županija, s čime upravlja, o čemu brine i koliki joj je godišnji proračun. Goste iz Albanije najviše je zanimalo na koji način kod nas funkcioniraju školski i zdrastveni sustav tako da ih je Koren upoznao i sa tim stvarima. Svoju regiju predstavio je i albanski predstavnik Luan Mucaj, a riječ je o regiji koja je veća od naše i pod kojom se nalaze 44 općine.

Sporazum koji je potpisan zajednički je pregledan, utvrđen i preveden, a oba župana izrazila su veliko zadovoljstvo njime te su naglasili da je ovo tek početak jedne duge poslovne suradnje, ali i prijateljstva.

U nastavku posjeta županiji, gosti iz Albanije u ponedjeljak su obišli našu najveću kompaniju Podravku i tvtrku Rasco u Kalinovcu dok će u večernjim satima posjetiti Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama. U utorak će održati sastanak s Vijećem albanske nacionalne manjine, a nakon toga će posjetiti koprivničku Gimnaziju „Fran Galović“, Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek“ i OPG Zlatka Panića u Miklinovcu.