NEMA MIRA

Potres magnitude 4.2 noćas zatresao središnju Hrvatsku, osjetila ga Koprivnica i okolica

Pola sata kasnije, u 2:27, na Baniji se osjetio još jedan slabiji potres. Seizmološka služba javila je da se radilo o potresu magnitude 2.8 po Richteru.

08:47h
0

Baniju je noćas u 1:58 zatresao prilično jak potres koji se prema pisanju brojnih medija, dosta jako osjetio u cijeloj središnjoj Hrvatskoj. Tlo se treslo desetak sekundi.

Iako je prva procjena EMSC-a govorila o potresu magnitude 4.7 po Richteru, Seizmološka služba izvijestila je da se radilo o magnitudi 4.2. Epicentar je bio između Siska i Petrinje. Hipocentar je bio na dubini od 10 km, piše Index.

Intenzitet u epicentru potresa iznosio je V-VI stupnja EMS ljestvice, javila je Seizmološka služba.

Iz petrinjske javne vatrogasne postaje potvrdili su za HRT da za sada nisu primili dojave o šteti.

Pola sata kasnije, u 2:27, na Baniji se osjetio još jedan slabiji potres. Seizmološka služba javila je da se radilo o potresu magnitude 2.8 po Richteru.

“Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio 5. do 6. stupnja europske makroseizmičke ljestvice.

Potres se osjetio u široj okolici Petrinje i Siska te u Zagrebu, vidim po javljanjima građana da se osjetio i diljem RH. Nakon toga je bilo još naknadnih potresa od kojih je najjači bio u 2:27 kada su seizmografi Seizmološke službe zabilježili slab potres s epicentrom kod Petrinje, magnituda je bila 2.8 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru je bio 3. do 4. stupnja europske makroseizmičke ljestvice”, rekao je seizmolog Tomislav Fiket. Dodao je kako je ovaj noćašnji potres snažniji od onih koji su u zadnje vrijeme događaju pa su moguća naknadna podrhtavanja tla.

Seizmologinja Ines Ivančić kazala je jutros za N1 da su naknadni potresi mogući i do godinu, dvije nakon onog najjačeg koji je Baniju pogodio u prosincu prošle godine.

Prema pisanjima na društvenim mrežama potres se osjetio i u Koprivnici i okolici.