Potrošnja u srpnju veća za dvije milijarde kuna, T. Ravlić: Za očekivati je da će se pozitivni trend nastaviti

U djelatnosti trgovine na veliko i malo ostvarena je većina prometa, više od 60 posto ukupnog prometa promatranog razdoblja.

15:33h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Potrošnja u srpnju 2019. raste u odnosu na isto razdoblje lani. Prema podacima Porezne uprave, u razdoblju od 1. srpnja do 5. kolovoza izdano je 0,8 posto računa više nego lani, a iznos računa bio je 7,28 posto veći u ovoj godini kada je potrošeno 25,85 milijardi kuna u odnosu na 24,1 milijardu u 2018.

– Posljedica povećane potrošnje leži, među ostalim, u rastu potrošačkog optimizma i djelomičnom u daljnjem snažnom rastu nenamjenskih potrošačkih kredita stanovništva – rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić, komentirajući podatke o potrošnji.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo ostvarena je većina prometa, više od 60 posto ukupnog prometa promatranog razdoblja te je iznos računa bio 15,2 milijarde kuna, što je u odnosu na prošlogodišnje 14,3 milijarde povećanje od 6,07 posto.

– Tradicionalno je kolovoz najjači mjesec u trgovini, pa je za očekivati da će se pozitivni trend nastaviti – ističe T. Ravlić.