Obitelj treba vašu pomoć

Potvrđena je optužnica protiv Dragana Dolenca, a Vanesa bi već u travnju trebala na operaciju u Ameriku

Smršavila je dva kilograma, plakala je, nije mogla ustati, izrezali su joj kateter na vratu ako će trebati na hemodijalizu, kazuje njena majka.

15:07h
0
Dragan Dolenec
Dragan Dolenec na sud je došao u lisicama // Foto: Kristina Kos

Ovih je dana na koprivničkom Općinskom sudu potvrđena optužnica protiv Dragana Dolenca, obavijestio nas je Krunoslav Vuljak, Draganov odvjetnik.

Podsjetimo, otac bolesne Vanese je, da bi ubrzao liječenje kćeri Vanese, nazvao ured predsjednice i rekao kako bi najbolje bilo da baci bombu na Rebro i zakolje liječnika.

Optužno vijeće je optužnicu, koja se temelji na prijetnji potvrdilo, no poziv na raspravu još nije stigao.

– Ako bi i bio proglašen krivim, radilo bi se o uvjetnoj osudi, sigurno ne bi bio osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora. Imamo svoje argumente, jer riječi nisu izrečene u smislu – ja ću to učniti, nego najbolje da to napravim. Ujedno, prema sudskoj praski prijetnja mora biti učinjena oštećeniku ili njegovoj bliskoj osobi, a gospođa koja se u uredu predsjednice javila na telefon nije joj bliska. Tako da je i to sporno, a tu je i prijetnja putem treće osobe, neodređena je, ne zna se kome ni što, pravno je nategnuto je li to uopće kazneno djelo – kazuje Vuljak.

Foto: Kristina Kos
Kruni, Vanesi i Draganu Dolenec svaki je dan nova borba // Foto: Kristina Kos

Dragan je bio u istražnom zatvoru, no nakon nekoliko dana je pušten da se brani sa slobode jer nije opasan za okolinu.

– Nazvao sam ured predsjednice, više nisam vidio drugi izlaz, jedino sam na taj način mogao ubrzati stvari – rekao nam je tom prilikom Dragan.

Vanesino je liječenje nakon svega ubrzano. Na Rebru, gdje hrabra djevojčica leži već mjesec dana, stavljen joj je peritonejski kateter, svaka četiri sata se putem infuzije čisti bubreg, a ako se tako ne skine kreatinin, ići će na hemodijalize.

– Smršavila je dva kilograma, plakala je, nije mogla ustati, izrezali su joj kateter na vratu ako će trebati na hemodijalizu – kazuje njena majka.

U bolnici su u kontaktu s dr. Eugenom Minevichem kamo bi Vanesa trebala na rekontrsukciju mjehura i u Americi će biti koncilij na kojem će se utvrditi što će se poduzeti.

– Dio će platiti HZZO, no kažu da smještaj neće. Pitala sam koliko košta operacija, rekli su mi oko 800 tisuća kuna. Vanesa bi trebala u Ameriku, nadamo se, ako Bog da, početkom travnja, samo je pitanje hoće li se sad kreatinin smanjiti – objašnjava njena majka.

Nakon rekonstrukcije mjehura, djevojčica mora na transplantaciju bubrega, jer je jedno vezano s drugim.

Obitelj je i u financijski teškoj situaciji, jer majka s Vanesom boravi na Rebru no svaki dan putuje kući jer si ne može platiti smještaj, a automobil im je potrgan pa ju nemaju kako voziti po bolnicama. Ako netko želi pomoći, može nazvati majku ili joj poslati poruku na br. 0911884892. Tko obitelji želi pomoći financijski, to može učiniti uplatom na žiro račun Podravske banke Krune Dolenec: HR4723860023100779412