KONFERENCIJA ZA MEDIJE

POTVRĐENO Vraćaju se propusnice, evo na koga se ne odnosi zabrana napuštanja županija

Nove mjere na snagu stupaju 22. prosinca te će vrijediti do 8. siječnja.

11:35h
0
Božinovi i Beroš // Ilustracija
Ilustracija

Stožer civilne zaštite RH u 11 sati održao je konferenciju za medije. Posljednjih dana govorilo se o novim epidemiološkim mjerama pred božićne i novogodišnje blagdane, a one su bile i glavna tema današnjeg obraćanja javnosti.


Danas je 298. dan otpočetka epidemije u Hrvatskoj. Novih slučajeva je 3272, u posljednja 24 sata testirano je 10849 osoba, a njihova prosječna dob je 44 godine. Na respiratoru je 294 bolesnika, što je 29 novih. Od jučer do danas preminulo je, nažalost, 68 osoba pozitivnih na koronavirus. Prosječna dob preminulih je 77 godina. Preminula je i najmlađa osoba dosad, imala je 27 godina.

Popuštanje mjera ne može biti i nije opcija u ovome trenutku, rekao je načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Početkom školskih praznika omogućava se da učenici idu na raspust do 18. siječnja. Smanjit će se kretanje učenika, rasteretiti javni prijevoz – rekao je Božinović, dodajući da je Vlada bila na sastanku s predstavnicima obrtnika koji apeliraju da se radnicima od sljedećeg pa iduća dva tjedna omogući korištenje starih godišnjih odmora.

Nastavljaju se, potvrdio je Božinović, mjere koje vrijede do 21. siječnja. Mijenjaju se tek dvije mjere. Najviše deset osoba može biti na okupljanjima, i to iz dva različita kućanstva, a mise valja pratiti kad je god moguće putem televizije, radija i drugih načina, dok će se prema posebnim preporukama HZJZ-a održavati 24. i 25. prosinca. Glede profesionalnih i umjetničkih izvedbi, broj prisutnih osoba ograničen je s obzirom na veličinu prostora pa tako jedno osoba mora imati najmanje sedam kvadratnih metara.

Posebna odluka je ona o propusnicama, zabrani napuštanja županije i mjesta prebivališta. Izdavat će ih županijski stožeri, a u opravdanim slučajevima može ih izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite. Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Zabrana se ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih koji se bave zdravstvenom i veterinarskom zaštitom, dostavljaju lijekove i sanitetski materijal, obavljaju komunalne i slične djelatnosti te zaštitarske službe. Ne odnosi se, također, ni na osobe koje izvještavaju javnost, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 te na diplomatske osobe.

Prilikom ulaska i izlaska iz županije nužno je držati distancu, posjedovati propusnicu ili identifikacijsku ispravu kojom se dokazuje nešto od gore navedenog, dodao je.

– Naglasio bih kako ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već se zabranjuju putovanja izvan matične županije. Propusnicama se omogućava neophodno putovanje. Građanima poručujemo da se suzdrže od putovanja, proslava i druženja. Strpimo se kroz ovaj riskantan dio godine – govorio je Božinović.

Još je jednom Božinović pojasnio kako mjera o zabrani napuštanja županija, odnosno propusnice, vrijedi od srijede 23. prosinca. Ostale mjere nastavljaju se odmah nakon 21. prosinca.

– Prema onome što mi znamo, studenti su izvjesno vrijeme, ako ne i dulje, na online nastavi. Što znači da nužno nisu niti trebali biti u mjestima studiranja – odgovorio je Božinović na novinarsko pitanje o studentima i njihovu povratku kući.

Odgovorio je Božinović, također, na pitanje o tome kako će se kretati osobe koje imaju prebivalište u jednoj, a boravište u drugoj županiji.

– To je odluka o zabrani napuštanja, ne povratka. Što se tiče konkretnih pitanja, ako je netko prijavio prebivalište na području jedne županije, smatra se da ondje stalno prebiva – rekao je Božinović, dodajući kasnije kako će se učiniti sve da se propusnicu, nakon što se zatraže, dobiju što je brže moguće.

čitam...