Povijesni telefon

23:00h
0
Povijesni telefon

Ako mislite da ova slika nije povijesna, varate se. To je u svakom slučaju povijesni telefon. Snimljen je za ilustraciju u Glasu Podravine 1960. godine. A bio je jedina veza sa svijetom. Nije bilo puno brojeva u Koprivnici. Veza se uspostavljala podizanjem slušalice. Nakon toga javila bi se telefonistica iz koprivničke pošte, koja vas je onim uštekavanjem, kojeg možete vidjeti u starim filmovima, spajala sa željenim brojem.

Redakcija je tada bila smještena u tzv. staroj pošti, tamo gdje je danas Radio Drava. Kroz redakciju se ulazilo u prostoriju SSRN-a. Nama je bio veliki štos da smo nazivali broj u susjeda u SSRN-u i zafrkavali na taj način tajnika.

U jednom od mnogobrojnih nazivanja telefonistica nam je rekla da ne moramo zvati, neka samo prođemo kroz vrata u susjednu sobu. Vidite, već i tada su telefoni bili pod kontrolom.

Bilo bi lijepo da je ovaj telefon sačuvan i izložen kao primjerak tehničkih pomagala tadašnjeg novinarstva. Jednostavan i funkcionalan. Danas je sve komplicirano: zvoni vam mobitel, a ne znate je li to onaj iz stražnjeg džepa, iz hlača, iz sakoa, iz torbe, ili to možda zvoni jedan od tri mobitela vašeg suradnika.

čitam...