Pozivi vatrogascima i dalje 93

13:26h
0
ilustracija

Priča duga oko dvije godine o ukidanju vatrogasnog broja 93 i preusmjeravanju poziva s njega na jedinstveni broj 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje izgleda da je dobila svoj epilog odlukom ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, a da do ukidanja broja na koji smo do sada zvali vatrogasce neće doći, izviješten je i Operativno-tehnički stožer Hrvatske vatrogasne zajednice. Među 20 prisutnih zapovjednika županijskih vatrogasnih zajednica na sastanku je bio i koprivničko-križevački Valent Furmeg, koji nas je izvjestio da će se kao i kod ostalih žurnih službi postojeći brojevi zadržati, a do prosinca iduće godine traje prijelazno razdoblje uvođenja jedinice ispred dosadašnjih brojeva policije, vatrogasaca i hitne medicinske pomoći. Ministrova odluka došla je izgleda u zadnji čas, jer je u osam županija već bio potpisan sporazum o prijenosu poziva na Centre 112, a naša je bila među njih 12 koje su se tome protivile.

– Protiv smo toga jer se pokazalo da u takvim slučajevima dolazi do upitnosti žurnost same intervencije, a samim tim i do upitnosti uspješnosti svake vatrogasne intervencije, zbog prijenosa informacija sa 112 na vatrogasne postrojbe, kaže Furmeg.

Županijski vatrogasni zapovjednik Valent Furmeg smatra da je do preusmjeravanja poziva s vatrogasaca Službi 112 došlo zbog pritisaka, često i političkih, te ističe da je ta zamisao neutemeljena.

– To je kao da meni dođe nekakva dojava i onda zovem vas na RKC i pričam vam što se dogodilo, a ja uopće ne razumijem na kojem dijelu se to dogodilo, niti što se to dogodilo, a vi bi trebali nešto objaviti. Usporedba nije baš u tom smislu, jer ovo je puno opasnije, budući da se radi o ljudskim životima i velikim materijalnim štetama, napominje V. Furmeg.

Umjesto da pozivi idu u službu koja će i ih i tako samo prosljeđivati dalje i tako gubiti kod intervencija dragocjeno vrijeme, uvedeno je poboljšanje u vidu broja 193 koji će do idućeg prosinca vrijediti kao i dosadašnji broj bez jedinice.

– I ako ste na bilo kojem području, preko repetitora će vas preusmjeriti direktno na vatrogasnu postrojbu ili Križevci ili Koprivnica ili Đurđevac. Ukoliko ste pak negdje između, tada će broj 193 završiti u JVP u Koprivnici, gdje će se onda dalje postupati po našim standardnim operativnim postupcima i uzbunjivati postrojbe ovisno o tome na kojem je području nastao neki događaj i upućivat će se postrojbe na intervenciju, objasnio je V. Furmeg.

Zapovjednik Furmeg kaže da je i kod nas bilo govora o prijenosu poziva s vatrogasaca na Službu 112, ali da ih je Županija podržala stav i traženje svoje Vatrogasne zajednice i sustav djeluje kao i do sada.

tekst: Radio Koprivnica

čitam...