projekt u etapama

Poznati biolog Goran Šafarek sprema novi podvig, obići će najljepše rijeke svijeta: Ideja je otići tamo gdje turisti obično ne idu

Pokušat će obići sve najznačajnije rijeke na svim kontinentima, one najposebnije, one najveće. Neće to odraditi u komadu, već u etapama. Vratit će se kući nakon što posjeti svaku rijeka.

17:00h
0
Mokra planina // Foto: Goran Šafarek
Foto: Goran Šafarek

Goran Šafarek, avanturist, istraživač i po struci biolog, sprema se na novi značajan podvig. Nakon što si je zacrtao zadatak obići najljepše rijeke Hrvatske, sada je odlučio otići korak dalje. O njegovim ekspedicijama, putovanjima i ostalim avanturama možete čitati na ePodravini. 

Obići ću, preplivati, preroniti, preveslati neke od najljepših svijetskih rijeka na svim kontinentima. Istraživat ću i snimati prirodu, kulturu, urbano i divlje. Nove ekspedicije su na putu! napisao je Šafarek na društvenoj mreži Facebook.

Nazvali smo ga kako bi nam objasnio što točno sprema, kako, gdje, zašto, s kim.

– To je neka vrsta nastavka projekta Rijeke Hrvatske. Tu je bila u pitanju knjiga, film, web stranice, kraći video uradci koji su izlazili na ePodravini. Film sam završio bez podrške bilo koga. Više ne mogu napraviti kvalitativni pomak u Hrvatskoj, tako da hrvatske medije, osim nekoliko njih, od kojih posebno ističem ePodravinu i Index, ne zanima promocija prirode – kazao je u uvodu Šafarek.

Foto: Goran Šafarek

Okrenut ću se svjetskoj publici. Tu su i osobni interesi, želje za putovanjem da se vide prekrasne rijeke i priroda. Od svetih rijeka Indije preko brzih glečera Himalaje do delte rijeke Okavango koja nestaje u pustinji, ekspedicija neće biti ograničena samo na biologiju, jesu rijeke prirodan fenomen, ali pratit ću i ono oko njih – priča poznati biolog.

Nadalje, otkrio je kako je to projekt koji će trajati idućih godina. Pokušat će obići sve najznačajnije rijeke na svim kontinentima, one najposebnije, one najveće. Neće to odraditi u komadu, već u etapama. Vratit će se kući nakon što posjeti svaku rijeka.

Cilj mi je izaći izvan turističkih staza. Neće biti ništa znanstveno, možda će biti neka knjiga, film, serijal, što se izrodi. Imam popriličan širok popis, nije sve do kraja potpuno razrađeno. Kao i često do sada, neću biti sam. Ima više razloga. Što zbog sigurnosti, što zbog lakšeg putovanja – govori on.

Kao jedan od problema izdvojio je struju, odnosno punjenje uređaja dok ste u divljini, s obzirom da planira snimati svoje ekspedicije. Ipak, svaka etapa nosi drugačije izazove, drugačije probleme. Naglasio je da ovo neće biti slično turizmu.

– Neće to biti studentska putovanja, ovo je baš prava stvar u divljini. Ideja je otići tamo gdje turisti obično ne idu. Nisu to agencijska putovanja, želim surađivati s lokalnim znanstvenicima, stručnjacima, organizacijama i udrugama. Naglasak bi trebao biti na relativno manje poznate dijelove rijeka. Glavni cilj svega je promocija rijeka, prirode, ljudi koji žive uz rijeku, problema koje imaju. Rijeke su jedini ostaci biološke reznoslikosti – zaključio je Goran Šafarek.

čitam...
Loading...