12.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 24. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
prodaja zemljišta

Poznati zagrebački poduzetnik u Podravinu ulaže 14 milijuna eura, odlagalište otpada pretvorit će u Energetski park
P

Tvrtka Solarwarrt u vlasništvu je Milodraga Gadže, poduzetnika koji je svojevremeno bio najveći proizvođač biogoriva u Hrvatskoj, a koji je 2008. godine svoj naftni biznis – lanac od devet benzinskih postaja – prodao ruskom Lukoilu

Ne propustite

Zagrebačka tvrtka Solarwatt i njezin vlasnik Milodrag Gadže, potencijalni su investitori buduće solarne elektrane ili objekta za proizvodnju vodika u Ludbregu.

Naime, Grad Ludbreg idućeg će tjedna održati sjednicu gradskog Vijeća na kojoj bi trebala biti izglasana prodaja zemljišta spomenutom poduzetniku, koja se spominje još od jeseni prošle godine, kada su vijećnici prvu put prihvatili prijedlog Rješenja o prihvaćanju ponude za kupnju zemljišta o čemu smo pisali.

Nekretnina koja se prodaje u ovu namjenu nalazi se u Ulici 5. studenog. Trenutno je kategorizirana kao deponija, no u tijeku je provedba geodetskog elaborata te će ista biti rasparcelirana. Stavi li se ovaj teren napokon u funkciju, Ludbreg bi mogao postati jedan od rijetkih gradova koji bi odlagalište otpada pretvorio u proizvodnju obnovljivih izvora energije.

Kako se navodi u dokumentima koje su na čitanje dobili vijećnici, prihvatit će se jedina ponuda koja je stigla na natječaj objavljen s prvim danom svibnja.

Realizacija u tri faze

Kvadrat zemljišta prodavao se po cijeni od 10 eura po kvadratnom metru, a početna cijena je bila 75.840 eura. Mrvicu više od tražene cijene ponudila je zagrebačka tvrtka Solarwatt d.o.o. te će joj ista biti prodana za 76 tisuća eura.

Ludbrežani su tako “uboli u sridu” i pronašli investitora već u prvom natječajnom krugu. Ponuda Solarwatta prema procjeni komisije za imovinsko-pravna pitanja odgovara uvjetima natječaja.

Iz ponude kojoj je priložen i poslovni plan moguće je iščitati da će tvrtka Solarwatt graditi Energetski park Ludbreg, a njegova će realizacija biti provedena u tri faze. Prva faza uključuje izgradnju solarne elektrane instalirane snage 5-8 MW, faza B gradnju elektrolizatora instalirane snage 5 MW s punionicom za vodik dok faza C obuhvaća uplinjivač kapaciteta 10 t/dnevno otpada.

Cilj projekta je proizvodnja zelene električne energije, proizvodnja obnovljivog vodika elektrolizom, energetska oporaba otpada i proizvodnja zelenog vodika procesom uplinjavanja.

Poznati hrvatski biznismen

Prema planu rok za izgradnju Energetskog parka Ludbreg je rujan 2024.

Kao što smo naveli, tvrtka Solarwarrt u vlasništvu je Milodraga Gadže, poduzetnika koji je svojevremeno bio najveći proizvođač biogoriva u Hrvatskoj, a koji je 2008. godine svoj naftni biznis – lanac od devet benzinskih postaja – prodao ruskom Lukoilu.

Gadže je realizirao i najveći riječki stambeni projekt RIO Kantrida, kupio je RI Petrol, a Biodizel Vukovar prodao slovačkom Envienu…

Prema navedenom, u ludbreški projekt uložite će 13,8 milijuna eura od čega 30% iz vlastitog kapitala i 70% iz kredita.

Za potrebe upravljanja solarnom elektranom planira se zaposliti dvoje do troje radnika, a u cijelom Energetskom parku Ludbreg osam do 10 njih.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Poznati su detalji

Policija otkrila detalje razbojništva u ljekarni, vlasnik je ozlijeđen i oštećen za 30 tisuća eura

Još detalja o pljački poznate koprivničke ljekarne! Policijski službenici Policijske postaje Koprivnica dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom osumnjičenika starosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti