MALE MIROVINE

Poznato koji će umirovljenici i u kojim iznosima dobiti jednokratnu novčanu pomoć

Prema procjenama, ovom odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja trebalo bi biti obuhvaćeno oko 850 tisuća umirovljenika, kazao je Plenković.

11:37h
0
Nakon neobično dugog i toplog ljeta stigla je i jesen u Koprivnicu. Naglo zahlađenje i obilata kiša zakucala je na vrata, te opustjela glavni gradski trg. Povremeno naiđe neka osoba koja prođe pustom šetnicom do tržnice. // foto: Ivan Brkić

Jutros je u Banskim dvorima održan sastanak na kojem su članovi Vlade i predstavnici umirovljenika razgovarali o isplati jednokratne novčane pomoći građanima s najnižim mirovinama, piše Telegram.

Pred novinare je prvi izašao premijer Andrej Plenković, koji je predstavio dogovor postignut oko isplata za umirovljenike. Pomoć će dobiti svi umirovljenici čije mirovine ne prelaze 4000 kuna. Oko 300 tisuća najsiromašnijih umirovljenika, čije mirovine ne prelaze 1500 kuna mjesečno, mogu računati na najviše iznose jednokratne pomoći od 1200 kuna, kazao je premijer.

Građani koji imaju mirovine između 1500 kuna i 2000 kuna trebali bi dobiti 900 kuna dodatka. U trećem platnom razredu su oni s penzijama između 2.000 i 3.000 kuna, i oni bi trebali dobiti 600 kuna dodatka. Četvrti su s građani mirovinama od 3.000 do 4.000 kuna, kojima će sjesti 400 kuna dodatka.

Za covid dodatke 600 milijuna kuna
Premijer je iznio ostale detalje o dodacima na mirovine:

– Prvo, ovo nije oporezivo. Drugo, ono ne može biti predmet ovrhe. Treće, neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Prema našim procjenama, ovom odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja trebalo bi biti obuhvaćeno oko 850 tisuća umirovljenika. Bit će isplaćeno oko 600 milijuna kuna. Isplata se očekuje ili krajem travnja ili početkom svibnja, kazao je Plenković.

Plenković se pohvalio kako covid dodaci nisu jedino što je njegova Vlada učinila za umirovljenike:

– Imamo 17 tisuća više umirovljenika ove godine, nego što je bilo prošle. Mi smo povećali prosječno mirovine za 13,5 posto. Kad tome dodamo da smo vodili računa o onima koji imaju najniže mirovine, onda se njima mirovina povećala za još tri posto, kazao je.

Predstavnici umirovljenika hvalili Vladu

Nakon premijera, riječ su dobili predstavnici umirovljenika. Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović pohvalila je Ministarstvo rada, rekavši da su “vrlo socijalno osjetljivo prihvaćali sve upite i inzistiranja“, čime su pomogli da “dođemo do nečega što će razveseliti i pomoći ljudima da poprave budžet, kupe lijekove i prežive malo dostojanstvenije.“

Dodala je kako bi bilo dobro da su mirovine na mjesečnoj bazi porasle za iznos jednokratne pomoći.

“Zadnja indeksacija bila je samo 2,56 posto, i došli smo do udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći od samo 36,7 posto“, požalila se Petrović.

Plenković kaže da ne kupuju glasove

Predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna rekla je da je dogovor veliki iskorak za umirovljenika.

– Nakon božićnica događa se još nešto što je jako, jako dobro, kazala je, i zahvalila ministru rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću.

– Postoje upiti zašto svi neće dobiti pomoć, ali mislim da je ovdje do 4.000 kuna cenzus za umirovljenike jedan potpuno solidan cenzus. Moram reći da smo imali tri ili četiri tjedna pauze ili tišine. Jedina rečenica koja je bila sigurna je: ‘Premijer je obećao i to će biti’. I to nikad nismo drugačije rekli, i to se danas ostvarilo. Hvala Vladi, premijeru, Ministarstvu i svima, rekla je.

Premijer Plenković je odgovorio na pitanje zbog čega se do sada čekalo s isplatom , uoči lokalnih izbora.

– Ne kupujemo glasove umirovljenika ovime. O ovome dugo razgovaramo. Po toj logici Vlada kupuje glasove 680.000 radnika godinu dana kojima je isplaćen novac zbog korone. Ovo je odgovoran potez Vlade. Ovo je jednokratna potpora u okolnostima pandemije, napomenuo je Plenković.