Pravilan ritam spavanja je izuzetno važan

07:47h
0
Ilustracija: sxc.hu

Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences otkriva kako se dnevni ritam naših gena remeti ukoliko dođe do pomaka u vremenu koje provodimo spavajući. Čak 97 posto gena prestaje biti sinkronizirano kada se poremeti normalan ritam spavanja te ti rezultati objašnjavaju zašto se tako loše osjećamo zbog jet laga ili kada radimo u noćnim smjenama.

Istraživanje je provedeno na 22 sudionika koji su smješteni u kontrolirani okoliš gdje je dan trajao 28 sati te nisu imali prirodan noć-dan ciklus. Znanstvenici su svaki dan pomicali njihov ciklus spavanja i budnosti sve dok period spavanja nije postao 12 sati pomaknut u odnosu na sat u mozgu. Tada su prikupljeni uzorci krvi sudionika kako bi se izmjerio ritam ekspresije gena.

Krvni testovi su pokazali kako u normalnim uvjetima 6 posto gena ima vrlo precizan tajming kada treba biti više ili manje aktivno tijekom dana. Međutim, kada su sudionici ispitivanja radili tijekom noći, taj mehanizam se izgubio. Čak 97 posto gena prestaje biti sinkronizirano kada se poremeti normalan ritam spavanja te ti rezultati objašnjavaju zašto se tako loše osjećamo zbog jet laga ili kada radimo u noćnim smjenama.

Kaos u tijelu

Jedan od autora istraživanja, profesor Derk-Jan Dijk, slikovito je objasnio za BBC: ”To je krono-kaos. Kao da živite u kući i u svakoj prostoriji se nalazi jedan sat te oni nisu sinkronizirani. Naravno, to bi dovelo do kaosa u kućanstvu.”

Istraživanje je također otkrilo koji geni mogu biti regulirani ciklusom budnosti i spavanja, a koji su regulirani središnjim tjelesnim satom. Odnosno, rezultati sugeriraju kako bi funkcija sna mogla biti odvojena od cirkadijalnog sata.

Ovo zanimljivo istraživanje bi moglo pomoći u boljem razumijevanju negativnih posljedica za zdravlje, a koje su povezane sa smjenskim radom, jet lagom i ostalim stanjima u kojima je ritam naših gena poremećen. Naime, u prijašnjim istraživanjima je smjenski rad povezan s povećanim stopama dijabetesa tipa 2, srčanim udarima i rakom.

Izvor: www.biologija.com.hr 

čitam...