0.7 C
Koprivnica
Srijeda, 6. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Okrugli stol

‘Pravo svakog djeteta je da odrasta u obitelji’
'

Ne propustite

‘Nekadašnji Dječji dom Svitanje prvi je u Hrvatskoj koji je prošao proces transformacije i čiji su korisnici u potpunosti deinstitucionalizirani’, istaknula je Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih.

Koprivnički Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje danas, u utorak, obilježio je jednu godinu svog djelovanja, ali i 26. obljetnicu donošenja Konvencije o pravima djeteta. Tom prilikom održan je okrugli stol na kojem se raspravljalo o problematici deinstitucionalizacije i o pravu djeteta na odrastanje u obitelji.

– Nekadašnji Dječji dom Svitanje prvi je u Hrvatskoj koji je prošao proces transformacije i čiji su korisnici u potpunosti deinstitucionalizirani – istaknula je Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih i objasnila kako se u pilot projekt krenulo 2014. godine.

Iznijela je i statističe podatke prema kojima su od početka prošle godine do danas u ovaj proces krenula još četiri doma za nezbrinutu djecu i za djecu s poremećajima u ponašanjima i to Selce, Slavonski Brod, Lipik i Lovran.

– U 2014. godini deinstitucionalizirana su 492 korisnika, od čega 11 djece i mladih s poremećajima u ponašanju. U prvih šest mjeseci ove godine, iz domova je izašlo 158 korisnika, od čega 38 s poremećajima u ponašanju – dodala je M. Sporiš.

Pravo svakog djeteta, prema članku 18. Konvencije, je da mu se pruži i osigura odrastanje unutar obitelji, a ukoliko to ne može učiniti u svojoj vlastitoj, država mu je dužna osigurati kvalitetne uvjete kroz postupak udomljavanja, što Centar i čini.

– Razlika bivšeg dječjeg doma i današnjeg Centra je u tome da su se ranije korisnici prilagođavali instituciji, a sada se ova institucija prilagođava svojim korisnicima – naglasio je Milivoj Androlić, ravnatelj Centra.

Ovakav proces poželjan je iz nekoliko razloga.

– Istraživanja su pokazala da boravak u instituciji ima mnogo negativnih posljedica poput primjerice izolacije djece od zajednice, zatim djeca se smještaju u instituciju isključivo zbog želje obitelji te da su djeca zakinuta učiti uloge odraslih jer odgojiteljice sve obavljaju umjesto njih – rekla je Irena Sovar, odgojiteljica u Centru Svitanje.

Zaključila je kako se deinstitucionalizacijom radi na prevenciji nepotrebnih ulazaka u domsku instituciju, razvijanju alternativnih oblika brige za djecu te ono što je ključno, djeci se omogućava boravak u prirodnom obiteljskom okruženju.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Božićni turnir

FOTO Hrvački klub Podravka nastupio na kvalifikacijama za Božićni turnir, a reprezentativke otputovale su u Poljsku

Hrvački klub Podravka proteklog vikenda sudjelovao je na kvalifikacijama za Božićni turnir. Na natjecanju je nastupilo 141 hrvača iz 24...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti