Pravomoćna presuda // Martina Golčić nije kriva za mobbing nad djelatnicom

18:38h
0
Martina Golčić // foto: Koprivnica.net

Afera mobbinga na bazenima Cerine, dobila je svoj konačni epilog.  Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu, Martina Golčić, direktorica Trg-a, nije kriva za mobbing. 

Naime, odbijena je žalba Ksenije Kardaš, bivše zaposlenice bazena Cerine, koja je Trg (gradsku tvrtku koja upravlja bazenima), tužila za mobbing.

Ožiljci su i dalje tu

Ona je u svojoj tužbi tvrdila da je direktorica Trg-a Martina Golčić  povrijedila njeno dostojanstvo uznemiravanjem, šikaniranjem, maltretiranjem i omalovažavanjem, čime je povrijeđeno njezino pravo osobnosti, pravo na čast i ugled i pravo na duševno zdravlje. Kardaš je tražila da joj Trg plati odštetu od 18.000,00 kuna, no na kraju je ona Trg-u dužna nadoknaditi trošak parničnog postupka u iznosu od 5.217,00 kuna.

– Nakon što je sudski postupak završen, a vezano je za vršenje mobinga nad djelatnicom Kardaš, mogu samo reći da je, po tko zna koji puta, načinjena šteta na ugledu poduzeća TRG i mene osobno. Žalosno je da  iza svih tih optužbi u sudskim predmetima ili medijskim prezentacijama, ne stoji ništa nezakonito, a kamoli kriminalno, kako se uporno pokušava insinuirati – izjavila je Martina Golčić te dodala kako je zadovoljna sam što je istina i pravda zadovoljena, iako su ožiljci medijskih progona još uvijek prisutni.

Naime, još je lani Općinski sud  u Koprivnici nepravomoćnom presudom odbio tužbeni zahtjev Ksenije Kardaš, koja je nakon toga podnijela žalbu Županijskom sudu u Varaždinu.

No tamo je pravomoćnom presudom njena žalba odbijena i proglašena neosnovanom.

Ksenija Kardaš // foto: Koprivnica.netPooštreni ton

Podsjetimo, Kardaš je na bazenima bila zaposlena kao voditeljica odjela za računovodstvo i financije, a u tužbi je tvrdila da joj Golčić, nakon što se vratila s bolovanja, nije osigurala uvjete za rad. Ujedno, direktorica joj je uručila dokumentaciju u kojoj su bile pismene pritužbe na njen rad te je tražila da se o tome očituje. Kardaš je tvrdila da joj se Golčić obratila oštrim glasom i negativnim tonom, što je ona doživjela kao uvredu. Riječ je o događaju od 3. prosinca 2012. godine, nakon kojega je Kardaš u nekoliko navrata bila na bolovanju, zbog, kako je tvrdila, lošeg psihičkog stanja, a na posao se vratila u ožujku 2013. godine. U tužbi je navela da tamo nije zatekla sredstva za rad te je Trgu uputila obavijest o prekidu rada.

Na sudu je zaključeno da joj poslodavac osnovano nije dopustio nastavak rada prije nego se očituje o učestalim greškama, a pooštreni ton kojim joj se Golčić obratila kada joj je kazala da se ne želi očitovati, ne može se ocijeniti kao uznemiravanje, već kao normalna reakcija, stoji u presudi.

Sud se nije upuštao u uzroke bolesti tužiteljice, iz razloga što je ocijenio da se direktorica nije ponašala na način da bi djelatnicu šikanirala i omalovažavala. Stoga je sud u cjelosti odbio tužbeni zahtjev kao neosnovan.

 

Golčić vs. Kardaš: 1:1

U slučaju druge tužbe Ksenije Kardaš, u kojoj je tužila Trg za nezakonit otkaz, u siječnju ove godine je donesena nepravoćna presuda u njenu korist, na Općinskom sudu u Koprivnici. Naime, ukoliko presuda bude i pravomoćno potvrđena, Trg će Kseniju Kardaš morati vratiti na posao.

Ona je na bazenima Cerine dobila otkaz 20. svibnja 2013. godine, a sud je utvrdio da otkazan ugovor nije dopušten te da njen radni odnos ne prestaje.

No Trg je na ovu presudu uložio žalbu, pa samim time ovaj postupak još nije okončan.