Pravomoćna presuda // Novinar Eisenbeisser i urednik Mihaljević oslobođeni optužbe za klevetu zbog teksta o izgorjelom kafiću Julija u Bolfanu

16:37h
0
Karlo Eisenbeisser kaže da nije bilo ugodno sjediti na optuženičkoj klupi // Žanina Alder nije dokazala da su o njoj pisane neistine // foto: Podravski list

Kafić Julija u Bolfanu izgorio je u siječnju 2010. godine // foto: screenshot Google MapsPrivatna tužiteljica Žanina Alder nije uvjerila sud da su u Podravskom listu o njoj pisali neistine, odnosno da nije točno da je ona osuđena zbog paleža automobila bivšeg supruga i da je imala ljubavne afere koje su bile povezane s događajem iz 2010. godine u Bolfanu. Eisenbeisser razmišlja o protutužbi, a odvjetnik Ž. Alder ne isključuje mogućnost odlaska na Ustavni sud.

Novinar Podravskog lista Karlo Eisenbeisser i njegov glavni urednik Robert Mihaljević, kao i koprivnička izdavačka kuća Planmedia, pravomoćno su oslobođeni optužbe za klevetu, iznošenje osobnih ili obiteljskih prilika i predbacivanje kaznenog djela.

Na optuženičkoj klupi našli su se zbog teksta pod naslovom “Ostaje pitanje tko je zapalio kafić Julija” koji je u lokalnom tjedniku objavljen 12. studenog 2012. godine. Podsjetimo, kafić Julija u Bolfanu nedaleko od Ludbrega izgorio je u siječnju 2010. godine, a s vremenom se u tom slučaju pojavilo mnogo peripetija. Privatna tužiteljica Žanina Alder (bivša Maros) na sudu je htjela dokazati da su joj pisanjem tog teksta narušeni ugled i čast. Tužbom je zapravo tvrdila da su neistine da je ona na na sudu iskazala da je bila ljubavnica Nevena Gradečaka, da je osuđena zbog paleža automobila bivšeg supruga Dalibora Marosa, a sve da je učinila s drugim ljubavnikom Franjom Šerbetarom s kojim je u dogovoru i zapalila automobil mercedes bivšem suprugu.

Nakon provedenog dokaznog postupka, sud joj nije dao za pravo i donio je oslobađajuću presudu.

Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Koprivnici izrečena je 4. travnja prošle godine, ali se tužiteljica Ž. Alder na nju žalila. Županijski sud u Varaždinu nedavno je potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

– U ovom postupku od početka je bilo jasno da sam se u nastanku članka koristio pravomoćnom presudom, kontaktom sa sudskim glasnogovornikom i prijašnjim novinskim člancima (jedan od njih bio je članak ‘S ljubavnikom zapalila suprugov mercedes, pa drugog ljubavnika lažno optužila da je zapalio kafić’, op.a.) vezanima uz palež kafića Julija nakon kojih nije bilo reakcija ili sudskih službi. To je bilo jasno i tužiteljici koja je svejedno podnijela kaznene prijave nezadovoljna što je ‘prljavo rublje’ sa suđenja izašlo u javnost – kazao je novinar Eisenbeisser, ogorčen što je uopće došlo do sudskog postupka.

– U Hrvatskoj svatko može tužiti svakoga, bez obzira ima li uopće elemenata za tužbu. Tužiteljica je osim kaznenog progona tražila i ispriku, no nakon svega isprika je najmanje što je ona dužna nama ponuditi. Mislim da je tužiteljica morala malo bolje razmisliti prije upuštanja u kazneni postupak jer sada sama mora snositi troškove postupka i nagrada odvjetnicima. Zaista nije bilo ugodno sjediti na optuženičkoj klupi znajući da si potpuno nevin, znajući da si korektno odradio cijeli posao prema pravilima novinarske struke. Savjetovat ću se s odvjetnikom jer ozbiljno razmišljam o protutužbi kako bih zaštitio sebe, ali i druge kolege novinare od takvih ili sličnih osveta nezadovoljnih – završio je novinar Podravskog lista.

Odvjetnik Žanine Alder, Slobodan Grah iz Varaždina, kazao je da su izgubili sud i da presudu ne bi previše komentirao.

– Postoji zakonska mogućnost zaštite Ustavom zajamčenih prava moje klijentice pred Ustavnim sudom, ali to ne mijenja činjenicu da je ova presuda pravomoćna – istaknuo je on.

 

čitam...