Predavanje Gorana Šafareka o Borneu

13:21h
0
Orangutan u utočištu Sepilok

U srijedu, 23.2.2011. u 19.00 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel na drugom katu) Goran Šafarek održat će popularno-znanstveno i putopisno predavanje pod nazivom „Borneo – zemlja orangutana“.


Goran Šafarek iz Udruge Baobab nedavno se vratio s Bornea, na kojemu je boravio mjesec i pol dana. Po njegovim riječima Borneo je jedan od najspektakularnijih otoka na svijetu. Njegova ogromna prirodna i antropološka baština privlačila je oduvijek i znanstvenike i avanturiste. Danas je, nažalost, većina tog blaga na izdisaju – posječena i spaljena.

Goran u Vilinskoj šumiNa predavanju će biti riječi o orangutanima, vrsti majmuna za koje mnogi ne znaju da žive samo na Borneu i Sumatri te da su čovjekovi vrlo bliski rođaci. Smeđe-narančaste ili gotovo crne boje, ove su životinje prilično plašljive, a pri susretu u divljini znaju biti agresivni, pogotovo ženka s malim. Nekad su ovi majmuni naseljavali gotovo cijeli otok, no danas je njihova budućnost prilično crna. Iako ih još uvijek ima u divljini, njihov broj je alarmantno mali, a i činjenica da njihovo stanište iz dana u dan nestaje, ne ostavlja puno nade za njih.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Kontakt za daljnje informacije: Goran Šafarek, 098 835 648

čitam...