HPD Bilo i Ogranak Matice hrvatske

Predlažu uspostavljanje književno-planinarske staze Bilogorom

14:54h
0
Predavanje Planine nadahnjuju // Foto: OMh Koprivnica
Predavanje Planine nadahnjuju // Foto: OMh Koprivnica

Obuhvaćala bi put od mjesta bivše klijeti Antuna Nemčića Gostovinskog u Starigradu do klijeti Frana Galovića pa sve do rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici.

Književno-planinarska večer Planine nadahnjuju održana je jučer, u ponedjeljak, u koprivničkoj gradskoj vijećnici u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Hrvatskog planinarskog društva Bilo.

Tom prilikom, Renato Rac, dopredsjednik HPD-a Bilo, govorio je o planinarskoj psihofizičkoj kondiciji, humanosti, etici, požrtvovnosti i domoljublju, dok je Miroslav Kanisek, voditelj sekcije mladeži u koprivničkoj Osnovnoj školi Đuro Ester, upoznaopubliku s brojnim uzbudljivim planinarskim pohodima osnovnoškolske dječje sekcije.

Uz to, iznesena je inicijativa, odnosno javni prijedlog da se uspostavi književno-planinarska staza Bilogorom koja bi nosila naziv Književno-planinarskom stazom Nemčića, Galovića i Preradovića u dužini 30-ak kilometara. Obuhvaćala bi put od mjesta bivše klijeti Antuna Nemčića Gostovinskog u Starigradu do klijeti Frana Galovića pa sve do rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici.

U glazbenom dijelu večeri nastupio je Bemian duet. Recital je izvela pjesnikinja Ivana Betlehem, a publika je mogla uživati u prezentaciji fotografija hrvatskih gora i planina fotografa Marka Posavca.