Predsjednički kandidat Andrija Hebrang: Vidošević se obogatio uz pomoć politike

16:23h
0
Snimio: Marijan Sušenj

Nakon što je HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić jučer u sklopu predkampanje uvjeravala Podravce i Prigorce da je jedini pravi nasljednik Stjepana Mesića, isto je danas učinio i HDZ-ov kandidat za tu funkciju Andrija Hebrang.

I on je u Križevcima tvrdio da će, ako bude izabran, inicirati razračunavanje s korupcijom i spašavanje posrnulog gospodarstva te se uhvatiti u koštac s problemima koji Hrvatsku najviše muče. Naglasio je da će se zalagati za reforme poreznog sustava, radnog zakonodavstva, doprinosa i slično te dodao da su porezna opterećenja previsoka i destimuliraju razvoj ekonomije. Točnije, kazao je da će se zalagati za tzv. Meksički model ekonomskog razvoja (manje novčanih obaveza za poduzetnike, a više za državu …) i drugačiju raspodjelu državnog novca.

– Korupcija i kriminal su najprisutniji u javnim nabavama i državnim tvrkama. Zato ću tražiti da u povjerenstvima za javne nabave budu promatrači koji će nadzirat poštivanje zakona te da većina članova nadzornih odbora i uprava javnih tvrtki budu izabrani javnim natječajima, a manjina da budu političari, jer će samo tako državna poduzeća postati generatori razvoja Hrvatske, a ne izvori afera – rekao je Hebrang te obećao da će se boriti i za pravosuđe koje će štititi ekonomiju.

Za protukandidate je rekao da, za razliku od njega, ne nude nikakav program izlaska Hrvatske iz krize te kako bi prije svega trebali dokumentacijom dokazati da su zdravi i da su imovinu stekli zakonito. Posebno se osvrnuo na Nadana Vidoševića, rekavši da se on u 20 godina obnašanja političkih dužnosti enormno obogatio i da bi njegova imovina u pravnoj državi već davnih dana bila predmet istrage:

– Ne znam kako je Vidošević stekao više desetaka milijuna eura vrijednu imovinu, no očekujem da je platio bar nekoliko milijuna eura poreza. To treba ispitati, jer bogaćenje kroz politiku je naša bolest i svi koji su to činili ne smiju biti političari.

Hebrang predsjedniku Mesiću priznaje da je puno učinio za rast ugleda Hrvatske u svijetu, no predbacuje mu da se premalo zalagao za obnovu države, da nije sazivao tematske sjednice Vlade o, primjerice, gospodarskoj krizi iako je za to imao ustavne ovlasti, da je zanemario ostavštinu Franje Tuđmana i pričao ružne viceve o njemu te da je dopustio potpuno uništenje sjećanja na Domovinski rat. Za plaćanje svoje kampanje naglasio da će zbog smanjenog priliva državnog novca strankama koštati manje od prvo prdviđenih šest milijuna kuna te da će ju platiti HDZ.Snimio: Marijan Sušenj

 

 

čitam...