Predstavljanje Zapisnika poglavarstva 1698. – 1702.

10:17h
0
Zapisnici poglavarstva 1698. - 1702. // foto: Glas Podravine

Hrvatsko povijesno društvo će u četvrtak, 27. siječnja, u 18 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici na Zrinskom trgu predstaviti knjigu “Zapisnici poglavarstva Grada Koprivnice 1698.- 1702.”


Ovo je prvi svezak Zapisnika poglavarstva grada Koprivnice, a obuhvaća razdoblje od 1698. do 1702. godine. U drugom svesku, koji bi trebao biti objavljen krajem 2011. godine, bit će obrađeno razdoblje od 1703. do 1707. godine i time bi bio obuhvaćen cijeli ovaj, treći po starosti, sudski zapisnik grada Koprivnice, čiji se original nalazi u Državnom arhivu u Varaždinu.

Prije ovog Zapisnika poglavarstva Grada Koprivnice u nakladi Državnog arhiva u Varaždinu, izašla su u suradnji s izdavačkom kućom Merdijani i Muzejom grada Koprivnice dva sveska Zapisnika grada Koprivnice.
U ovom Zapisniku kojeg Društvo danas predstavlja, nalaze se pravni predmeti i odluke koprivničkog gradskog poglavarstva, koje će biti zanimljivi prvenstveno povjesničarima, ali i svima koje interesira govorni jezik koprivničkog kraja, budući da je veći dio zapisnika pisan kajkavskim jezikom.
O knjizi će govoriti autorica Karmen Levanić i arhivistica Ivana Posedi.

Nakon predstavljanja knjige, Hrvatsko povijesno društvo održat će svoju 2. godišnju skupštinu na kojoj će raspravljati o planu rada za 2011. godinu te prijedlogu da Ivan Večenaj postane počasni član.

Izvor: Glas Podravine

čitam...