2.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. studenoga 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
novitet

Predstavljen je Andrija, digitalni asistent Ministarstva zdravstva za pomoć u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa
P

Branko Kolarić, epidemiolog koji je pomagao u razvoju Andrije otkrio je da su Andriju napravili po uzoru na druge zemlje, poput Singapura i Koreje koje su razvile digitalne platforme za komunikaciju s vladom i liječnicima. 

Ne propustite

Vlada Republike Hrvatske predstavila je prvog digitalnog asistenta, Andriju. On će služiti za informiranje javnosti, a funkcionirat će preko Whatsappa. Kako i sam kaže, kad mu pošaljete poruku, ime je dobio po dr. Andriji Štamparu, ocu preventive koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta.

Koristiti ga može svatko s Whatsappom, a cilj je da Andrija pomogne hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu kako bi što lakše kontrolirali epidemiju koronavirusa.

Predstavili su ga ministar uprave Ivan Malenica, ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths Mislav Malenica te epidemiolog Branko Kolarić.

– Ovako se pokušavamo obratiti posebno mlađim generacijama, da im naznačimo važnost odgovornog ponašanja. Naravno da Andrija ne nudi samo općenite odgovore, nego i personalizirana rješenja i daje lakši kontakt i pronalazak adrese za rješenje nekog problema. On će vas specifično uputiti ii omogućiti onima koji to žele da doprinose na djelovanje epidemiološke službe jer mogu dati informacije o zbivanjima unutar njihova doma epidemiolozima – izjavio je ministar Beroš i zahvalio svima koji su dali svoj obol u stvaranju Andrije.

Branko Kolarić, epidemiolog koji je pomagao u razvoju Andrije otkrio je da su Andriju napravili po uzoru na druge zemlje, poput Singapura i Koreje koje su razvile digitalne platforme za komunikaciju s vladom i liječnicima.

– Napravili smo ga osjetljivijeg u početku pa će slati obiteljskim liječnicima i one koji imaju slabije simptome – rekao je Kolarić i ispričao se kolegama obiteljskim liječnicima kojima će pacijenti dolaziti, te pojasnio kako je tako sigurnije. Otkrio je i kako Andrija može obraditi desetke tisuća poziva dnevno, što je veliko olakšanje za medicinske radnike.

Andrija
+385 99 775 3049

Na pitanje je li Andrija anoniman ministar Malenica odgovorio je da se podaci o građanima ne prikupljaju. Također, pitano je hoće li zbog Andrije ljudi završavati u samoizolaciji, na što je Branko Kolarić odgovorio da neće jer Andrija ljude u tom slučaju ljude šalje obiteljskom liječniku. Andrija je donacija niza IT tvrtki, glasio je odgovor na pitanje o cijeni.

Kako bi ste komunicirali s Andrijom, sve što trebate jest poslati poruku sadržaja ”Pozdrav” na broj +385 99 775 3049 preko Whatsappa, a zatim mu odgovarate traženim slovom, ovisno što vas zanima. Evo kako izgledaju početni koraci. 

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

KOPRIVNIČKE VODE

OBAVIJEST U nekim ulicama u Koprivnici sutra neće biti vode, evo gdje i kada

Koprivničke vode obavještavaju korisnike vodnih usluga da će zbog radova na vodovodnoj  mreži u petak, 1. prosinca, biti privremeni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti