Predstavljen program 5. festivala o pravima djece

13:39h
0
S konferencije za novinare u Podravskom suncu

U COOR-u Podravsko sunce predstavljen je program 5. Festivala o pravima djece, koji će se održati u Koprivnici. Svečano otvorenje festivala bit u nedjelju, 17. studenoga u 16 sati, u dvorani Pučkog otvorenog učilišta. U programu će sudjelovati Dječja glazbena skupina COOR-a Podravsko sunce, domaćin petog izdanja festivala Sven Šestak, prijateljica festivala Mirna Medaković te Maja Vučić UNICEF-ova ambasadorica dobre volje.

– Ovogodišnje izdanje Festivala o pravima djece posvećeno je čitanju i ekranizaciji književnih djela, jer bez dobrih knjiga svijet bi bio siromašniji za mnoge sjajne filmove koji su po njima snimljeni. Stoga slogan ovogodišnjeg festivala Dobre stranice ne poznaju granice podsjeća na važnost književnosti za audiovizualno stvaralaštvo, ali se i nadovezuje na nacionalnu kampanju Čitaj mi!, koja poziva na čitanje knjiga djeci od najranije dobi – najavili su organizatori i domaćini prvog inkluzivnog Festivala na konferenciji za novinare.

Program 5. izdanja Festivala uključuje brojne inkluzivne radionice o audiovizualnom stvaralaštvu, besplatne inkluzivne projekcije kratkih filmova djece i mladih u devet hrvatskih gradova u kinima Cinestar (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Slavonski Brod i Varaždin) te u koprivničkom kinu Velebit. Uz program za djecu, u večernjim satima u koprivničkom kinu Velebit Festival donosi i upečatljive filmove o pravima djece za odrasle.

Više od 6000 djece prijavljeno je za sudjelovanje u programu Festivala i po tome je ovogodišnje izdanje najveće do sada. U programu će biti prikazana ukupno 33 filma iz 12 zemalja – Hrvatske, Slovenije, Belgije, BiH, Filipina, JAR-a, Norveške, Poljske, Indije, Velike Britanije, Kanade i Nizozemske.

Festival o pravima djece je jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj jer su sve projekcije i aktivnosti prilagođene djeci s oštećenjem vida, odnosno sluha. Naracije za filmove (putem kojih slijepe osobe prate filmove) snimili su poznati glumci predvođeni domaćinom Festivala Šestakom – Marija Tadić, Kristina Krepela, Zrinka Kušević, Petra Težak, Romina Vitasović, Franka Klarić, Goran Grgić, Damir Markovina i Robert Kurbaša, uz podršku slijepih osoba, urednika naracije iz udruge Zamisli.

-Smisao Festivala je da što više djece dobije priliku otići u kino i pogledati i poslušati kako su njihovi vršnjaci doživjeli prava djece i pretočili svoje ideje u filmove. Drago nam je što je svake godine među njima sve više djece koja nemaju često priliku otići u kino, poput djece koja žive izvan gradskih središta, djeca iz siromašnijih obitelji, djeca s teškoćama u razvoju, osobito djeca s oštećenjem vida i/ili sluha”. Najviše nas veseli što smo ove godine doveli u kina rekordan broj od 6000 djece – istaknula je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala.

Festival o pravima djece organiziraju Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u suradnji s Gradom Koprivnicom, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom i udrugom Alternator uz partnerstvo Blitz Cinestara, te podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Hrvatskog Telekoma.