Predstavljen program nikad bogatijeg Renesansnog festivala

11:49h
0
Renesansni festival po prvi put će trajati puna četiri dana // foto: Ivan Brkić

Ususret Renesansnom festivalu, koji će se od 1. do 5. rujna održati u na gradskim bedemima, Tursitička zajednica grada Koprivnice održala je konferenciju za mediju na kojoj je predstavljen program ove najveće koprivničke manifestacije.

Ova turističko – povijesna i edukativna manifestacija, koje se održava šestu godinu zaredom, bit će najbogatija dosad, a prostor na kojem se održava festival po prvi puta se širi sve do Muzeja i na Franjevački samostan, gdje će biti izložena inkunabula iz 1492. godine te nekoliko medicinskih praktikuma iz 16. stoljeća da bi posjetitelji mogli vidjeti kako su izgledale knjige iz tog razdoblja.

 

Viteške igre, srednjovjekovni sajam obrta, jela, pića i glazbe i ove će godine biti glavna obilježja festivala koji prvi puta traje puna četiri dana.

-Po prvi puta festival počinje već u četvrtak u večernjim satima i nastavlja se u petak s početkom u 16 sati. Kao i prošle godine, u subotu i nedjelju imamo cjelodnevni program, a sve završava u ponedjeljak sajmenim danom, koji je potvrđen poveljom Ludovika Anžuvinca iz 1356. godine – najavio je direktor TZ Renato Labazan.

I ove će se godine na festivalu predstaviti veliki broj viteških udruga, njih 20-ak, koje dolaze iz gotovo cijele Hrvatske, ali iz Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije i Italije. Ono što posebno veseli direktora Labazana je podatak da je ove godine iskazan veliki interes obrtnika i trgovaca koji žele predstaviti svoje proizvode.

-Prošle godine imali smo preko 80 izlagača, a ove godine je interes duplo veći i dosta njih ćemo jednostavno morati odbiti – pojasnio je Labazan te iznio tajnu kako će se po prvi puta predstaviti neki novi zanati i svtari koje još nisu viđene, poput sitara i srednjovjekovnog tiskara. Ipak, jedna od najvećih atrakcija trebala bi se održati u Muzeju, gdje će se prikazati izgradnja srednjovjekovne peći za taljenje željeza.

Pan besplatni vlak i autobus, besplatni internet i povezanost RockLive festivala i Renesansnog festivala

Na samim bedemima tradicionalno će se odžati nastupi srednjovjekovnih ansambala, viteški streličarski turniri, nastupi mušketira i haramija, nastupi žonglera i raznih skupina iz drugih zemalja. U večernjim satima bedemi će se osvjetliti žaračima i bakljama, a prikazat će vatreni show gostiju iz Slovačke, nastupit će gutači vatre i žongleri vatrenih kugli, kao i trbušne plesačice iz Mađarske. Kao i svake godine, najveću pažnju posjetitelja sigurno će izazvati noćni napad na grad, koji će se prikazat u subotu i nedjelju.

Svoj doprinos Renesansnom festivalu i ove je godina dala pivovara Carlsberg Croatia, koja je organizirala besplatni Renesansni Pan vlak iz Zagreba i besplatni bus za goste iz Varaždina. Vlak će iz Zagreba krenuti u 10 sati prijepodne i vraća se u 20.50 sati, dok bus iz Varaždina polazi u 10.30 i vraća se u 20 sati.

Napomenimo kako se u vrijeme održavanja Renesansnog festivala održava i RockLive Festival u Kampusu, a ta dva događaja će biti i povezana. Naime, organizirat će se specijalni prijevoz koji će posjetitelje voziti između Kampusa i gradskih bedema. Ujedno, posjetiteljima će i na bedemima i u Kampusu biti omogućen besplatan pristup internetu.