Predstavljena knjiga Zdravka Šabarića u Galeriji Stari grad

07:45h
0

Predstavljanje knjige đurđevačkog slikara i istražitelja zavičajne baštine Zdravka Šabarića u prošli petak u Galeriji Stari grad ostat će zapamćen kao izniman kulturni događaj za naš grad i Podravinu.  Događaju je  nazočio velik broj posjetitelja ne samo iz Đurđevca nego i drugih krajeva.


Knjigu je predstavila prof. dr.  Mirjana Repanić  – Braun, znanstvena savjetnica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, Edita Janković Hapavel, ravnateljica Centra za kulturu i sam autor.

Knjiga opisuje početke naseljavanja Židova u Podravinu, dolazak u Đurđevac Emanuela Brauna, gospodarski uspon obitelji (mlinarstvo, elektrifikacija Đurđevca, imanje „Braunova pustara”, lovstvo, život u Đurđevcu početkom XX. st.  te tragične događaje i iskušenja kroz koje je prošao Boris Braun. Kako bi cjelokupan tekst  imao što vjerodostojniju težinu, kroz cijelu knjigu provlače se njegova sjećanja.

Obitelj Braun nije imala svoj kapital samo u Đurđevcu nego i u okolnim krajevima. Tako su Braunovi bili vlasnici najvećeg dijela dionica  poznate uljare u Koprivnici,  svojevremeno najvećeg industrijskog pogona za preradu ulja u tadašnjoj Jugoslaviji s oko 300 radnika.  Dio zgrade pogona postoji još i danas kao dio „Podravkinog „kompleksa u Starčevićevoj ulici.

Na đurđevačkoj promociji knjige nazočan je bio i sam prof. dr. Boris Braun, rođeni Đurđevčanin nekadašnji sveučilišni profesor, čovjek koji je u Đurđevcu proveo sretno djetinjstvo i mladost da bi jednoga dana 1942. godine sve to bilo pretvoreno u obiteljsku tragediju. Boris Braun jedini je nekim čudom ostao živ,  osjetivši strahote čak pet nacističkih logora.

U protokolarnom dijelu predstavljanju knjige govorio je i Braun. Vrlo malo.  Emocije su bile očito prejake. Iako vrlo komunikativan,trebalo mu je izvjesno vrijeme da izgovori prve riječi upućene svojim Đurđevčanima.  Tek nakon službenog dijela iznosio je je svoja sjećanja i uspomene . Tu je bio i njegov vršnjak Edo Kreszinger (čak nekoliko mjeseci stariji), obojica u 94. godini života, javili su mu se i njegovi studenti (Ivan Bratanović), došli i sinovi ,prof. dr. Mario Braun, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda i David Braun iz Maribora, bivša supruga  Nada Zorko također iz Maribora, unuci itd.

Nakladnik ove knjige je Centar za kulturu, predgovor je napisala prof. dr. Jasminka Domaš, a izdana je zahvaljujući sredstvima Koprivničko-križevačke županije i gosp. Slavka Čambe iz Đurđevca.

U galerijskom prostoru postavljena je i prigodna dokumentaristička izložba, koja će biti premještena u Dom kulture gdje će se moći razgledati u narednom razdoblju.

Knjiga će biti predstavljena i u Zagrebu, 10. listopada u kulturnom centru Alfred Pal (Mažuranićev trg 6/II).

čitam...