Predstavljena monografija o Općini Đelekovec

13:41h
0
feletar
081215-feletar-mU koprivničkoj Gradskoj vijećnici predstavljena je povijesno-geografska monografija «Općina Đelekovec». O sadržaju su govorili urednici i autori Dragutin Feletar i Hrvoje Petrić. Oni su istaknuli značaj znanstvenih istraživanja malih sredina koji se pridaje u mnogim zapadnoeuropskih državama (npr. Francuskoj, Italiji i Njemačkoj).
Važnost nove knjige o dva podravska sela i istoimene župe (Đelekovcu i Imbriovcu) je i u tome što pisanjem o pojedinim dijelovima Hrvatske odgonetavamo vrijedne kamenčiće u mozaiku vrlo složene i još uvijek nedovoljno istražene povijesti. Bez ovakvih knjiga, pisanih na temelju izvora i sjećanja, ne bi bilo niti velikog mozaika cjelovite hrvatske povijesti.
Osim geografskog i povijesnog dijela knjige koji su napisali Dragutin Feletar i Hrvoje Petrić, u drugim poglavljima koja se odnose na prirodne osobitosti, arheologiju, društveni život i običaje, autori su Radovan Kranjčev, Ivan Zvijerac, Mladen Levak i Mijo Petrić. Autori su istraživanja za ovu monografiju provodili osam godina te su nastojali primijenjivati moderni metodološki pristup, prvenstveno u povijesnom dijelu.
Monografija «Općina Đelekovec» je znanstveno pisana knjiga opsega 445 stranica sa čitavim nizom karata i bogatim ilustracijama posvećena 675. obljetnici prvog spomena Đelekovca, 575. obljetnici prvog spomena Imbriovca te 120. obljetnici rođenja Mihovila Pavleka Miškine, rođenog u Đelekovcu. Recenzenti monografije su ugledni hrvatski geograf Josip Riđanović i doajenka hrvatske gospodarske povijesti Mira Kolar.