15.7 C
Koprivnica
Srijeda, 4. listopada 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Predstavljena monografija o Općini Đelekovec
P

Ne propustite

081215-feletar-mU koprivničkoj Gradskoj vijećnici predstavljena je povijesno-geografska monografija «Općina Đelekovec». O sadržaju su govorili urednici i autori Dragutin Feletar i Hrvoje Petrić. Oni su istaknuli značaj znanstvenih istraživanja malih sredina koji se pridaje u mnogim zapadnoeuropskih državama (npr. Francuskoj, Italiji i Njemačkoj).
Važnost nove knjige o dva podravska sela i istoimene župe (Đelekovcu i Imbriovcu) je i u tome što pisanjem o pojedinim dijelovima Hrvatske odgonetavamo vrijedne kamenčiće u mozaiku vrlo složene i još uvijek nedovoljno istražene povijesti. Bez ovakvih knjiga, pisanih na temelju izvora i sjećanja, ne bi bilo niti velikog mozaika cjelovite hrvatske povijesti.
Osim geografskog i povijesnog dijela knjige koji su napisali Dragutin Feletar i Hrvoje Petrić, u drugim poglavljima koja se odnose na prirodne osobitosti, arheologiju, društveni život i običaje, autori su Radovan Kranjčev, Ivan Zvijerac, Mladen Levak i Mijo Petrić. Autori su istraživanja za ovu monografiju provodili osam godina te su nastojali primijenjivati moderni metodološki pristup, prvenstveno u povijesnom dijelu.
Monografija «Općina Đelekovec» je znanstveno pisana knjiga opsega 445 stranica sa čitavim nizom karata i bogatim ilustracijama posvećena 675. obljetnici prvog spomena Đelekovca, 575. obljetnici prvog spomena Imbriovca te 120. obljetnici rođenja Mihovila Pavleka Miškine, rođenog u Đelekovcu. Recenzenti monografije su ugledni hrvatski geograf Josip Riđanović i doajenka hrvatske gospodarske povijesti Mira Kolar.
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

RAZGOVOR

Osebujna Vlasta Delimar priprema performans u centru Koprivnice: Šok se događa u tuđim glavama, meni je prirodno raditi gola, a kada umrem, želim postati...

Umjetnica Vlasta Delimar za petak 6. listopada s početkom u 10 sati najavila je svoj novi performans na Zrinskom...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti