OD DANAS DOSTUPNA USLUGA

Predstavljene e-Propusnice, sustav kojim se želi smanjiti zloupotreba, objašnjeno kako se njime koristiti

Do ponedjeljka bi se, vjeruje, sve stare i važeće propusnice trebale zamijeniti novima.

13:41h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je od danas dostupnu uslugu e-Propusnica u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Cilj je stvoriti jedinstveno mjesto za propusnice. Tako će se smanjiti krivotvorenje i biti poznati razlozi zašto su se ranije izdavale, objasnio je Malenica. Naglasio je, piše N1, da se ne radi o aplikaciji, već o centru dijeljenih usluga. Sustav je namijenjen građanima  prema sustavu civilne zaštite te po potrebi prema poslodavcima.

– E-Propusnica omogućit će jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te će sustav kontrole izdanih propusnica biti učinkovitiji – pojasnili su iz ministarstva.

Sustavu e-Propusnica pristupit će se putem sustava e-Građani, no propusnice će i dalje izdavati i poslodavci, liječnici i civilna zaštita, s time da će se svi podaci o onima za koje se izdaju morati upisivati u aplikaciju. Podacima će tako raspolagati državna tijela. Primjerice, e-Propusnicama će se pomoći u identifikaciji osoba koje krše samoizolaciju.

Foto: Ivan Balija
Ivan Malenica // Foto: Ivan Balija

– Građani je mogu pokazati u elektronskom i fizičkom obliku. Mogu se koristiti na mobilnom uređaju, PDF propusnica ima qr kod – kazao je Malenica, apeliravši na odgovornost građana.

Dodao je kako je bilo zlouporabe, kao i to da se propusnice neće moći izdavati osobama u samoizolaciji jer će sustav to prepoznati. Do ponedjeljka bi se, vjeruje, sve stare i važeće propusnice trebale zamijeniti novima.

– Nove će se propusnice građanima slati e-mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Policiji će zapravo biti dovoljan i OIB – prenosi N1.

Na stranicama HINA-e stoji kako će napuštanje mjesta boravka od 6. travnja biti moguće samo pomoću e-Propusnice, što je izjavio ministar Davor Božinović na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite. Istaknuo je kako će se e-Propusnice izdavati na rok od jednog do 14 dana, ovisno o razlogu.

– Ako netko od ovlaštenih izdavatelja propusnica iz opravdanih razloga neće biti u mogućnosti izdati e-Propusnicu, to će umjesto njega učiniti Ravnateljstvo civilne zaštite – pojasnio je Božinović te dodao da se dosad izdane propusnice do 5. travnja moraju zamijeniti e-propusnicama.

čitam...
Loading...