udomiteljstvo

Predstavljene nove mjere socijalnog poduzetništva

14:32h
0
Sastanak // Foto: djurdjevac.hr
Sastanak // Foto: djurdjevac.hr

Cilj mjera je da udomitelji naprave iskorak i postanu obiteljski domovi.

Đurđevački udomitelji, predstavnici Centra za socijalnu skrb Đurđevac i Željko Lacković, đurđevački gradonačelnik, nedavno su održali sastanak na temu novih mjera socijalnog poduzetništva.

Tom prilikom Lacković je istaknuo da na području grada ima značajan broj udomiteljskih obitelji gdje su smještene stare i nemoćne osobe koje imaju maksimalno četiri korisnika stoga je cilj da udomitelji naprave iskorak i da postanu obiteljski domovi.

Dodao je kako je za tu namjenu predviđena potpora od 50 posto ukupnog ulaganja uloženog za prenamjenu, odnosno za obavljanje djelatnosti, što iznosi maksimalno 50.000 kuna. Drugi kriterij je iznos do 5.000 kuna po smještaju jednog korisnika.

Usto, na području Đurđevca djeluju dva obiteljska doma do 20 korisnika i za njih je predviđena subvencija u iznosu do 20.000 kuna, odnosno 1000 kuna po korisniku.

S druge strane, udomitelji su istaknuli da su potencijalno zainteresirani za prelazak iz udomiteljstva u obiteljske domove, ali da postoje brojne prepreke kao što je ulazak obiteljskog doma u mrežu socijalnih usluga, a što je preduvjet za smještaj korisnika preko Centra za socijalnu skrb, odnosno za sklapanje ugovora s Ministarstvom.

objasnili su kako ulazak u mrežu ovisi o Ministarstvu te da postoji mogućnost da dom bude prisiljen sam tražiti korisnike i sklapati ugovore s njima čime takav smještaj korisnika neće biti sufinanciran.

Lacković je kazao da će Grad pokrenuti inicijativu da se otklone nelogičnosti te će se uputiti dopis Ministarstvu socijalne politike i mladih gdje će se ukazati na navedeni problem.

Zaključeno je da će udomitelji koji se još neće odlučiti na prelazak u obiteljski dom imati pravo na korištenje mjere za nabavu medicinskih kreveta ili dekubitus madraca uz subvenciju od 50 posto ukupnog ulaganja, odnosno do maksimalno 2500 kuna.