Predstavnici koprivničkih političkih stranaka podijeljenih mišljenja oko referenduma

08:45h
0
Ilustracija

Kako se vrlo često ne slažu oko važnih političkih pitanja, tako je bilo za očekivati da će imati različita mišljenja i po pitanju referenduma o braku, koji će se održati ove nedjelje, 1. prosinca. Riječ je o političkim strankama naravno, a za mišljenja vezana uz referendum i njegovo održavanje pitali smo predstavnike nekih od stranaka koje djeluju na području Koprivnice.


Baš kao i građani, i oni su podijeljenog mišljenja te su proteklih dana svojim akcijama i raznim priopćenjima pokušali doprijeti do glasača i uvjeriti ih da su baš njihova stajališta ispravna. No, u jednom su se složili svi – pozvali su svakog pojedinog građana da se odazove na referendum te svojim mišljenjem pomogne u donošenju konačne odluke.

Vesna Želježnjak, gradonačelnica Koprivnice (SDP):

– Ne mogu govoriti u ime stranke, ali mogu u svoje ime reći mišljenje o referendumu. Ne mogu prihvatiti da će u Ustavu RH biti ovakvo stanje, jer pretpostavljam da će referendum uspjeti, odnosno da će većina građana zaokružiti Za. Ja sam Protiv, stoga što se ne mogu složiti da manjine budu zakinute na ovakav način.

Što se pak samog referenduma tiče i njegovih troškova od 47 milijuna kuna, očito je da nam to nije bilo potrebno, ali to je demokracija, a demokracija i košta.

Ernest Forjan, predsjednik gradskog odbora HDZ-a Koprivnice:

– Ovo je prvi i povijesni referendum u Hrvatskoj koji su inicirali sami građani što je još jedan dokaz sazrijevanja demokratskih procesa u našem društvu. Referendum ne krši ljudska prava već ih osnažuje. Referendum nije političko pitanje, ali nažalost oni koji ne žele slušati glas naroda su u konačnici doveli do toga da će se održati. Referendum za brak ne ugrožava i ne umanjuje postojeća prava manjinskih skupina koliko god to netko želio tako prikazati. Nije korektno obmanjivanje javnosti da je volja većine teror nad manjinom ili manjinskim skupinama.

Svatko neka glasa po svojoj savjesti i koristim priliku da pozovem sve građanke i građane bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost da u nedjelju 1. prosinca izađu na birališta i zaokruže ZA brak muškarca i žene, za obitelj kao jedini stvarni temelj našeg društva.

Siniša Kavgić, predsjednik koprivničkog ogranka Hrvatskih laburista – Stranke rada

– U svakom slučaju pozivamo građane da izađu na referendum. Ovdje je riječ o građanskoj inicijativi i na njega bi se stoga trebalo i odazvati.

Što se pak tiče samog izbora odgovora, mi kao stranka uvijek zastupamo inerese manjine pa tako i kada je u pitanju referendum koji je pred nama. To znači da ćemo na glasačkom listiću zaokružiti Protiv, jer smatramo da i manjiska zajednica, članovi LGBT-a, imaju pravo da registriraju svoju zajednicu kao pravno valjanu, kako bi mogli ostvariti i sva ona prava za koja su istispolni partneri na ovaj način ukinuti.

Andreja Horvat Friščić, predsjednica HNS-a Koprivnica

– Mi u HNS-u smatramo da Ustav Republike Hrvatske ne smije biti okvir za mržnju. Podizanje definicije braka na ustavnu razinu, kao zajednice žene i muškarca, što je već definirano Obiteljskim zakonom, ne znači zaštitu braka samo po sebi. Upravo ova inicijativa potiče netoleranciju i diskriminaciju prema jednoj društvenoj skupini, što je za HNS neprihvatljivo.

Mi smo protiv svake diskriminacije i protiv straha kao instrumenta politike. Mi podržavamo pravo izbora identiteta, stila života i političkih stavova. Mi smo za zdrav razum i civilizacijske vrijednosti. Svatko od nas pripada određenoj manjini po nekom od kriterija. Danas se provode referendumi i skupljaju potpisi kako bi se diskriminirale određene skupine u društvu – LGBT osobe i ćirilica, sutra niži od 165 i zelenooki, a prekosutra to može biti svatko od nas. Koprivnička Podružnica HNS-a pozvala je građane Koprivnice da na predstojećem referendumu budu protiv toga da u Ustav RH po prvi puta uđe pravo na diskriminaciju.

Dubravko Klauderoti, dopredsjednik Autohtonog – HSP-a:

– Draga braćo i sestre, neka ne bude nikoga među nama tko bi propustio izaći na Referendum. Neka svatko s ponosom i s radošću zaokruži odgovor Za… To je odgovor koji čuva snagu i ljepotu života u našoj Domovini. Od nas se traži tako malo, ali posljedice su iznimno velike.

Na referendumskim danima trebaju pozvati vjernike,domoljube i sve koji su kršćani da se odazovu i glasaju Za i pridonesu očuvanju dragocjenoga dara braka i vrijednosti koje su ključne za dobrobit naše Crkve i hrvatske Domovine.

Referendum i na kladionicama

A koliko je referendumsko pitanje postalo vruća tema, govori i činjenica da je konačni rezultat već postao predmetom klađenja u nekim od hrvatskih kladionica. Tako se u Favoritu možete za koeficijent 1,15 okladiti kako će brak kao životna zajednica između žene i muškarca ući u Ustav RH (Za), dok koeficijent da će većina glasača zaokružiti Protiv te da ovakva definicija braka neće postati ustavna iznosi 4,50. Jesu li takve prognoze i predviđanja točni, vidjet ćemo već ove nedjelje.

čitam...