važno za zdravlje

Pregledi u trudnoći koje ne smijete propustiti

Nakon pozitivnog testa, kada se prvotno oduševljenje malo smiri, vrijeme je za poziv vašem ginekologu

10:41h
0
pregledi u trudnoci
Pregledi u trudnoći

Početak dijagnostike u trudnoći kreće gotovo uvijek sa kućnim testom koji će pokazati plusić. Ovisno o tome koliko nestrpljivo iščekujete taj plus, trudnoću možete otkriti već i prije izostanka sljedeće mjesečnice ili tek po pojavi prvih sumnjivih simptoma u kombinaciji sa zakašnjelom mjesečnicom. Današnji kućni testovi su vrlo osjetljivi, stoga često mogu pokazati plusić i prije izostanka, no ponekad je ipak potrebno i malo strpljenja, pa se savjetuje test ponoviti kroz koji dan. Praćenje trudnoće po tjednima sada postaje vaša dnevna rutina!

Nakon pozitivnog testa, kada se prvotno oduševljenje malo smiri, vrijeme je za poziv vašem ginekologu. Standardna je procedura da se nakon pozitivnog testa trudnoća potvrdi ultrazvučnim pregledom ili krvnim nalazom, uz mjerenje visine, težine i kontrolu urina i krvi (Rh faktor, krvna grupa, kompletna krvna slika, glukoza) i PAPA test. Kod rizičnih trudnica preporučuje se napraviti i briseve. Ako na ultrazvučnom pregledu nije moguće još uvijek uočiti gestacijsku vrećicu, ženu se šalje na vađenje krvi kako bi se vidjela razina beta HCG hormona, odnosno hormona trudnoće. Ponekad je potrebno ponoviti vađenje bete kroz dan, dva kako bi se utvrdilo dupla li se pravilno. U normalnim trudnoćama beta se dupla svakih 48 sati, dok je u slučajevima kada je povećanje višestruko uglavnom riječ o blizanačkoj trudnoći. Kod trudnica s Rh negativnom krvnom grupom rade se i testovi senzibilizacije koji se ponavljaju u 6. i 8. mjesecu trudnoće.

Trudnoća 24. tjedan

Gestacijsku vrećicu je najčešće moguće vidjeti na ultrazvuku nakon 5. tjedna trudnoće, dok tek nakon 6. tjedna trudnoće možete očekivati prve otkucaje srca. Nakon što začujete otkucaje, pa sve do 28. tjedna trudnoće, pregledi se u slučaju zdrave trudnoće provode svakih mjesec dana. U slučaju da se javi potreba za time, preglede je naravno moguće provoditi i češće. Uobičajeni redovni pregledi podrazumijevaju praćenje tjelesne težine, kontrolu urina (primarno zbog razine proteina koja može ukazivati na preeklampsiju), kontrolu tlaka, vaginalni i/ili ultrazvučni pregled. Iza 12. tjedna može se raditi rani probir , detaljni ultrazvučni pregled prilikom kojeg se mjeri nuhalni nabor, duljina nosne kosti i femura.

3D, odnosno 4D ultrazvuk, što buduće roditelje obično najviše veseli, savjetuje se raditi između 20. i 28. tjedna trudnoće jer je plod tada razvijen, a opet dovoljno pokretan i uz dostatnu količinu plodne vode 3D prikaz bebe je najidealniji. Roditelji će tada najljepše moći vidjeti svoju bebicu, dok liječnik istovremeno dobiva najbolji prikaz fetalne anatomije. Od 28. do 36. tjedna trudnoće savjetuje se redovne kontrole provoditi svaka tri tjedna, a nakon toga svaki tjedan sve do poroda. Nakon 38. tjedna trudnoće prilikom pregleda se uvodi i CTG kojim se prate bebini otkucaji srca. Ako do poroda ne dođe do 40. tjedna, kontrole postaju češće, svaka dva dana, a tjedan nakon toga i svakodnevne.