iz državnog proračuna

Pregovara se o COVID dodatku za umirovljenike, ministar kaže da 200 eura trenutno nije realno za proračun

U slučaju da je indeksacija mirovina niža od one koju smo planirali, a prema svemu sudeći ona će biti nešto niža, razgovarat ćemo o tom dodatku, kazao je Josip Aladrović.

09:53h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Umirovljeničke udruge razgovarale su s Vladom u vezi isplate jednokratnog stupnjevanog COVID dodatka ovisno o visini mirovine. No, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je kako ne zna hoće li biti isplaćen i koliko će iznositi. Ta će informacija biti poznata nakon objave podataka o indeksaciji mirovina, piše vecernji.hr.

Premda se govorilo o dodatku od 200 eura za one s mirovinama ispod 2710 kuna, Aladrović je kazao kako udruge nisu navele taj iznos, niti mu je poznat izvor te informacije. Ta razina, dodao je, u ovome trenutku nije realna za proračun.

Prema njegovim riječima, umirovljeničke udruge tražile su jednokratni dodatak od 50 eura za mirovine iznad pet tisuća kuna te 150 eura za mirovine manje od 2710 kuna. Ukupno bi bila riječ o 1,1 milijardi kune proračunskog novca.

– U slučaju da je indeksacija mirovina niža od one koju smo planirali, a prema svemu sudeći ona će biti nešto niža, razgovarat ćemo o tom dodatku – kazao je ministar, dodajući kako postoji više mogućnosti, od te da dodatka ne bude pa do pregovora o iznosu i broju isplatnih razrada, s time da će se indeksacija znati krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Foto: Ivan Balija
Josip Aladrović // Foto: Ivan Balija

Rekao je kako je važno biti svjestan ograničenja proračuna, uzevši u obzir velik broj umirovljenika, kojih je, prema njegovoj izjavi, više od 1,2 milijuna.

– Bilo kakvo političko povezivanje nema smisla – odbacio je Aladrović povezivanje eventualne isplate dodatka i lokalnih izbora koji će se održati u svibnju, prenosi vecernji.hr.