Prekinuta sjednica Radničkog vijeća Podravke / Vrbek optužuje Skupinu radnika za izazivanje sukoba

09:01h
0
vrbek-davor

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu Županijskog suda kojom je Radničkom vijeću Podravke naloženo da provede nove izbore za Radničko vijeće, prošli su tjedan predane liste s kandidatima za Izborni odbor koji ima zadaću provođenja izbora. No, već u srijedu je zapelo; sjednica je prekinuta, a Izborni odbor nije formiran. Skupina radnika s ovlaštenim predstavnikom Matijom Hlebarom optužuje predsjednika Radničkog vijeća Davora Vrbeka za nepoštivanje propisa, a Vrbek smatra kako Skupina radnika želi izazvati sukob među radnicima.

Prvi radni dan nakon produženog vikenda i Praznika rada održana je sjednica Radničkog vijeća. No, nakon što je jedan sindikalist napustio sjednicu, ona je prekinuta. Skupina radnika tvrdi da je prekinuta jer ujedinjeni sindikati, koji imaju osam od 15 glasova, nisu imali većinu da bi izglasali vlastiti prijedlog Izbornog odbora.

“Sjednica je prekinuta nakon, moram reći, maltretiranja članova Radničkog vijeća od strane Matije Hlebara i Skupine radnika.”, kaže predsjednik Radničkog vijeća, PPDIV-ov Davor Vrbek. Slijedom toga nastalo je i priopćenje koje je poslala Skupina radnika, a kojim, smatra Vrbek, pokušavaju izazvati sukob u Podravki. “Oni svu svoju snagu i napor ulažu u izazivanje sukoba jer su na sjednici bili većina i da su htjeli nešto konstruktivno reći i donijeti nekakvu odluku, mogli su to vrlo lako napraviti.”

Nisu dostavljeni pisani prijedlozi Odluke

Skupina radnika zamjera Davoru Vrbeku što članovima Radničkog vijeća iz Skupine radnika nije dostavio pisani prijedlog Odluke o imenovanju Izbornog odbora. Vrbek kaže kako to nije ni bilo moguće s obzirom da je sjednica zakazana za prvi radni dan nakon produženog vikenda te kako pisani prijedlog nije dobio nitko. Jedan od razloga je, smatra, to što je Matija Hlebar potpise i kandidate za Izborni odbor donio u petak u 14 sati.

skupina-radnikaPet ili sedam članova Izbornog odbora?

Sam Izborni odbor prema Pravilniku o postupku izbora Radničkog vijeća mora imati neparan broj članova; s obzirom da su prijavljene četiri liste, a svaka daje jednog predstavnika, petog člana prema Pravilniku daje najveći sindikat, kaže Vrbek. U ovom slučaju to je PPDIV. Skupina radnika, međutim, ne slaže se s njegovim prijedlogom da u Izborni odbor imenuje i dva pravnika zaposlena u Podravki, čime bi broj članova vijeća bio povećan na sedam.

‘Mišljenja smo da osobe koje nemaju biračko pravo temeljem odredbi članka 141. u vezi sa člankom 127. Zakona o radu ne bi trebale biti u Izbornom odboru. Predložili smo, s obzirom da nitko od nas nije pravnik po struci, da Radničko vijeće zatraži pravno tumačenje pojedinih zakonskih odredbi, međutim naš prijedlog nije prihvaćen.’, stoji u priopćenju Skupine radnika.

‘Izgleda da se opet radi po starome odnosno opet za predstavnike sindikata u Radničkom vijeću Podravke d.d. nije relevantno što propisuje Pravilnik o postupku izbor radničkog vijeća (NN 81/10), odnosno Zakon o radu.’, zaključuju.

1253 radnika Podravke podržala su listu Skupine radnika potpisavši se na Popis skupine radnika. Skupina radnika kaže kako je to 38% od ukupnog broja radnika te kako imaju veću podršku nego na prošlogodišnjim izborima.