‘Prekobrojna’ zatvorila ovogodišnje Ljeto u Ludensu

16:14h
0
Tatjana Kecman na pozornici Doma mladih // Foto: Ena Bebek

Gotovo je još jedno Ljeto u Ludensu. Kroz mjesec srpanj odigrane su četiri predstave, četiri komedije koje su napunile gledalište do posljednjeg mjesta i za koje se tražila karta više.


Posljednja predstava ”Prekobrojna” djelo je glumice Tatjane Kecman koja potpisuje tekst, potpisuje režiju te utjelovljuje lik Milice, ali i već treću godinu za redom gostuje na Ljetu u Ludensu.

Predstava inspirirana britanskim filmom iz 2001. ”Dnevnik Bridget Jones” na pozornicu stavlja ženu, u odmaklim, četrdesetim godinama koja očekuje poziv.

Ubrzo saznajemo kako se radi o pozivu muškarca s kojim je Milica možda u vezi, a možda i ne, stavljajući tako svakoj ženskoj osobi u publici osmijeh na lice zbog situacije koju je svaka od nas proživjela i preživjela, ali i upoznavajući muškarce u publici sa stvarima koje ženi prolaze kroz glavu kad oni ne zovu.

Iako sve mi volimo vjerovati kako smo izrazito jake i kako možemo reći NE u bilo kojem trenutku kada nešto čvrsto odlučimo, a pogotovo kada smo povrijeđene, ova će predstava pokazati kako je sve to farsa u koju vjeruju i oni odlučniji i oni labilniji ženski karakteri.

Kao i Bridget Jones, i Milica zapisuje promjene kojih će se, zbog nedočekanog poziva, početi pridržavati, opet stavljajući osmijeh na lice većinski ženskom dijelu publike. No, ono što ”Prekobrojna” ima, dok Bridget Jones nema, barem ne u tolikoj mjeri, su problemi koje muče obične cure, one koje ne očekuju poziv princa ili kojeg drugog SF junaka kakvima nas hrane velike produkcije, već poziv običnog dečka koji je uglavnom iz susjedstva i koji se nužno ne mora isticati svojim izgledom, možda čak ni karakterom.

Publika na posljednjoj predstavi Ljeta u Ludensu // Foto: Ena Bebek

Jedino što on mora je nazvati i pokazati da mu je stalo, da možete računati na njega i njegovo rame u slučaju da vam zatreba za plakanje ili jednostavno za nasloniti se.

Milica djeluje kao jedan izrazito odlučan ženski lik koji će prestati pušiti, početi vježbati i raditi na sebi pa čak se i riješiti celulita kako bi se svidjela prvenstveno sebi, a onda i drugima. Lik koji neće dozvoliti živcima da je izdaju kada nazove mama, jer joj je jedan od ciljeva pronaći unutarnji mir i ravnotežu. Ove velike odluke i promjene , naravno, pasti će u drugi plan kada se, onaj koji ne zove, ipak javi.

Izrazito inteligentan humor krasi ovu predstavu koja je stavila točku na i ovogodišnjem Ljetu. Kao i prethodne predstave, okupila je dvjestotinjak zaljubljenika u kazalište, ali i hit komedije te ih nasmijala do suza. Iako vrijeme nije izdržalo sve četiri subote, pa se ova predstava odigrala u dvorani Doma mladih, to zbilja nikome nije smetalo.

I što još reći, osim da je ovo Ljeto u Ludensu izborom predstava oduševilo. Redom odigrane ”Ja, deda!” kazališta Teatroman, ”Krtice” Kerekesh teatra, ”Bračni (s)provod” Aplauz teatra te ”Prekobrojna” Tatjane Kecman postavile su vrlo visoku ljestvicu uoči nove sezone u kojoj se, ne samo Ljeto, već i cijeli program moraju dokazati svojom izvrsnošću, kompleksnosti i daškom humora, ali i svime onime što je publiku kroz četiri srpanjske subote privlačilo u Dom mladih.

'Milica djeluje kao jedan izrazito odlučan ženski lik koji će prestati pušiti, početi vježbati i raditi na sebi pa čak se i riješiti celulita kako bi se svidjela prvenstveno sebi, a onda i drugima' // Foto: Ena Bebek

čitam...