Prema otvorenosti građanima, koprivnička i županijska vlast među vodećima u Hrvatskoj

12:29h
0
Prema otvorenosti građanima, Koprivnička i županijska vlast među vodećima u Hrvatskoj // foto: Ivan Brkić

Članovi nevladine organizacije Transparency International Hrvatska, upoznali su građane Koprivnice s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.  Prema istraživanjima koje su proveli, svega 20 % hrvatskih građana zna koja je svrha toga zakona, rekao je za radio Dravu član Upravnog odbora Transparencya Zorislav Antun Petrović.

– Oni znaju da mogu pitati tijela javne vlasti apsolutno sve. Znači sve što se radi s našim novcem, u naše ime i načelno, nominalno za naše dobro, mi imamo pravo znati.

 

Aktivisti Transparencya posjetili su Koprivnicu petu godinu za redom, a kako poznaju situaciju u cijeloj Hrvatskoj, našem gradu i Koprivničko-križevačkoj županiji, po otvorenosti vlasti na ljestvici od jedan do 10 dodijelili su visoku osmicu.

– Koprivnica ima vrlo visoke norme otvorenosti izvještavanja građana, isto tako i vaša županija i ja vjerujem da je to jedan od razloga zbog kojih se javna sredstva, javni resursi koriste na primjeren način. Vjerojatno ne onak dobro kako građani misle da bi se moglo, ali sigurno još uvijek na vrlo visokoj razini.

Spomenimo još da prema Petrovićevoj ocijeni naša lokalna vlast „osmicu“ dijeli s Rijekom, Kutinom, Viroviticom i Osijekom dok devetku i desetku još nitko u Hrvatskoj nije zaslužio.

Izvor: Radio Drava