Poštujte naše znakove

Premalo djece koristi pojas u autu, a kacige na biciklima ne nose uopće, policija priprema veliku akciju

Navode i da su dva djeteta skrivila dvije prometne nesreće, a u njima su i ozlijeđena kada je automobil naletio na njih prilikom nepropisnog prelaska ceste.

16:30h
0
Sigurno u školu // Foto: Valentina Blažek

U ponedjeljak počinje nova školska godina, a to znači mnogo djece koja će po prvi puta u životu sudjelovati u prometu. Zato, kao i svake godine, Policijska uprava koprivničko-križevačka provodi akciju Poštujte naše znakove.

– Tijekom provedbe akcije policijski službenici će u zonama škola vršiti pojačani nadzor prometa, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti poštivanju prednosti prolaska pješacima prilikom prelaska cesta na obilježenim pješačkim prijelazima, poštivanju značenja svjetla semafora, poštivanju ograničenja brzina kretanja vozila te zaustavljanju i parkiranju vozila. U sklopu svojih aktivnosti, policijski službenici će vršiti i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca do škola te nadzor pravilnog prijevoza djece u vozilima pri čemu će posebnu pozornost posvetiti nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica – najavljuju iz policije.

Nekoliko čitatelja javilo nam se ovih dana kako bi skrenuli pažnju na neodgovorne vozače osobnih automobila i kamiona koji samo projure preko pješačkih prijelaza, iako pokraj njih čekaju školarci kako bi prešli 'zebru'. Stoga i ovim putem valja podsjetiti sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove te da budu posebno oprezni prilikom vožnje prometnicama pokraj školskih zgrada
Djeca u prometu // Foto: Arhiva

Također će održati edukativna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola na području Policijske uprave, ali i edukativna predavanja roditeljima učenika prvih razreda putem roditeljskih sastanaka.

Sve je to itekako potrebno s obzirom na to da je tijekom prošle školske godine u prometnim nesrećama na našem području sudjelovalo 64 djece, ozlijeđeno ih je 18, od toga jedno teže.

– Sigurnosni pojas koristilo je 39 djece od 71 koje ga je trebalo koristiti ili 55 posto djece putnika. Zaštitnu biciklističku kacigu djeca vozači bicikala nisu koristili – napominju iz policije.

Navode i da su dva djeteta skrivila dvije prometne nesreće, a u njima su i ozlijeđena kada je automobil naletio na njih prilikom nepropisnog prelaska ceste.

Savjeti roditeljima

Kako bi se djeci – učenicima nižih razreda osnovnih škola, a posebice prvašićima, omogućio što sigurniji dolazak u školu i povratak iz škole kućama, roditeljima savjetujemo da prije početka školske godine, u razgovoru, djetetu objasne što je to promet i pouče ga osnovama sigurnog sudjelovanja u prometu. Roditeljima savjetujemo da prije početka školske godine odaberu najsigurniji put kojim će dijete ići u školu. Najsigurniji put od kuće do škole treba obuhvaćati što manje opasnosti za djecu, odnosno djeci treba pružati što veću sigurnost i treba voditi računa da se koriste izgrađeni nogostupi i obilježeni pješački prijelazi.

Prije početka školske godine, zajedno s djetetom nekoliko puta prošećite odabranim najsigurnijim putem do škole, tom prilikom djetetu objasnite kuda se kretati, kako sigurno prijeći cestu, što znače prometni znaci na koje nailazi te što znače svjetla semafora ukoliko se semafori nalaze na putu do škole.
Važno je da roditelji djetetu objasne da su policijski službenici, kao i pripadnici jedinica prometne mladeži i školskih prometnih jedinica, koji u blizini škola reguliraju promet početkom, kao i tijekom školske godine tu kako bi ga zaštitili, i da ih uvijek može zamoliti za pomoć. Pritom mu treba objasniti i osnovne znakove kojima policijski službenici i pripadnici rečenih jedinica reguliraju promet.

Roditeljima koji će dijete automobilom voziti u školu, savjetujemo da se uvjere da kod škole postoji parkiralište na koje imaju pristup kako bi se uvijek na njemu mogli pakirati prije nego što dozvole djetetu da izađe odnosno uđe u vozilo. Ukoliko parkirališta nema te se roditelji moraju zaustaviti na kolniku, a zaustavljanje vozila je dozvoljeno, neka se uvjere da vozilo mogu na siguran način zaustaviti uz rub ceste koji je bliži školi kako dijete ne bi moralo pretrčavati cestu.
Roditelje ujedno podsjećamo da djetetu, nižem od 150 cm, koje će prevoziti u školu objasne da mora biti smješteno u dječjoj sjedalici ili postolju te da mora biti vezano sigurnosnim pojasom tijekom vožnje. Savjetujemo da djecu prevoze na stražnjim sjedalima.

Prilikom opremanja djece za polazak u školu, roditelji trebaju voditi računa o dodatnom označavanju djece izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom, kako bi u predstojećem jesensko-zimskom razdoblju sumraka i noćnih sati, kao i tijekom razdoblja smanjene vidljivosti (kišne i snježne oborine, magla), djeca bilo što vidljivija i uočljivija.
Na kraju, roditeljima savjetujemo da svakodnevno svojim pravilnim i sigurnim sudjelovanjem u prometu budu pozitivan uzor svom djetetu.
Roditelje upućujemo da edukativne materijale o pravilnom i sigurnom sudjelovanju djece u prometu pronađu i koriste na web-aplikaciji „Prometna učilica“, koja je dostupna je putem interneta na adresi http://ucilica.skole.hr.

Savjeti vozačima

Kako bi učenici svih razreda osnovnih, ali i srednjih škola, bili što sigurniji u prometu vozačima koji svojim vozilima prometuju u zonama škola savjetujemo slijedeće:
–  poštujte ograničenja brzina kretanja vozila u zonama škola, ali i dječjih vrtića. Na prometnicama u zonama škola brzina kretanja vozila, obično je ograničena na 40 km/h,
– prilikom približavanja obilježenim pješačkim prijelazima u zonama škola usporite kretanje svojih vozila kako bi se mogli sigurno zaustaviti i propustiti djecu koja namjeravaju prijeći cestu. Apeliramo na vozače da prilikom propuštanja djece na obilježenim pješačkim prijelazima, pomoću znaka rukom djeci daju do znanja da mogu sigurno prijeći cestu,
– nemojte pretjecati ili obilaziti vozila koja su zaustavljena ispred obilježenih pješačkih prijelaza radi propuštanja pješaka,
– prilikom zaustavljanja ili parkiranja svojih vozila, vodite računa da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne ometa kretanje pješaka i ne ugrožava promet. Nemojte vozila zaustavljati ili parkirati na nogostupima, pješačko-biciklističkim stazama, biciklističkim trakama te u neposrednoj blizini raskrižja jer na taj način djeci onemogućavate korištenje nogostupa ili im zaklanjate vidik pa nemaju dobru preglednost raskrižja,
– uvijek s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama u zonama škola.

čitam...
Loading...