konferencija za medije

Premijer Plenković komentirao plan za covid-putovnice: Stav Hrvatske je da se treba omogućiti putovanje na način koji je siguran za sve

Na pitanje je li moguće da se covid-putovnica počne koristiti ove turističke sezone rekao je da je to moguće ako se slučajno sve brzo izvede.

15:07h
0
Foto: Ivan Balija
Andrej Plenković // Foto: Ivan Balija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj konferenciji za medije u Ivanić-Gradu  odgovarao je na novinarska pitanja o aktualnim temama. Na novinarsko pitanje može li potvrditi uvođenje covid-putovnica, rekao je kako se o tome razgovara.

– Postoje tri kategorije ljudi, oni koji su preboljeli covid, oni koji su cijepljeni i oni koji su testirani – rekao je i dodao kako će covid-putovnica biti tema na sljedećim sastancima u Bruxellesu, kao i na sljedećoj sjednici Europskog vijeća krajem ožujka.

– Moramo naći neku vrstu jamstva da su oni koji putuju i koji se kreću OK – rekao je premijer.

Na pitanje novinara što će on braniti, kaže kako je Hrvatska za to da se pronađe neko rješenje koje će nam omogućiti slobodu kretanja tako da smo svi sigurni.

Razgovara li se o konkretnim datumu, kaže da će zakonska procedura trajati neko vrijeme.

– Ovo je ideja i smjer, a procedura će trajati nekoliko mjeseci – rekao je Plenković.

Je li moguće da se covid-putovnica počne koristiti ove turističke sezone, rekao je da je to moguće ako se slučajno sve brzo izvede.

– Ne mogu to još u ovom trenutku reći i nisam siguran da je to u ovom trenutku realno – zaključio je.

Podsjetimo, danas je o tome za Jutarnji list progovorio Krunoslav Capak koji je rekao kako će certifikat o cijepljenju služiti kao covid-putovnica te pojasnio kako se u EU razgovara o tome hoće li građani dobiti smart-kartice po cijepljenju ili će imati kod koji će se moći očitati s mobitela. Sadržavat će osobne podatke poput imena i prezimena, zemlju iz koje osoba dolazi, naziv korištenog cjepiva, datum cijepljenja te serijski broj cjepiva.