42. sjednica vlade

Premijer Plenković: Oni koji su tražili zatvaranje, sad traže potpuno otvaranje. E pa ne može to tako…

Stavili smo 15. veljače kao novo prolazno vrijeme. I ako trendovi budu dobri, nešto ćemo učiniti, ali apeliram na razum i strpljenje, poručuje premijer Plenković.

12:24h
0
Foto: Ivan Balija
Andrej Plenković // Foto: Ivan Balija

Premijer Plenković danas je na 42. sjednici Vlade govorio o zahtjevima za popuštanjem mjera. Podsjetio je na mjere koje je Vlada donijela za pomoć gospodarstvu i poduzetnicima, naglasivši da je mjerama aktivne politike očuvanja radnih mjesta spriječen veći pad nezaposlenosti.


– Što se tiče epidemije, podaci govore da nam brojevi novozaraženih padaju, na petom smo mjestu u EU po najmanjem tjednom prosjeku broju zaraženih na milijun stanovnika. Smanjuje se broj preminulih, posebno je važno da nastavimo ovaj trend koji imamo. Brojne zemlje u EU pooštravaju mjere, a mi smo s obzirom na dobre brojke i odgovornost građana i mjere, došli u poziciju da možemo postupno ići u popuštanje nekih, zato i smo donijeli nedavne odluke o školama i sportu. Uz veliki oprez, zbog kašnjenja cjepiva, vodimo računa da sve što radimo bude i postupno i balansirano i da zaštiti zdravlje. Nebrojeno puta sam kazao da Vlada nema biti luksuz u cipelama epidemiologa ili samo cipela poduzetnika. Drugi akteri to mogu, mi to ne možemo imati jer moramo voditi računa o cjelini, funkcioniranju ekonomije i želji da sve bude sa što manje negativnih posljedica. U tom pogledu, u demokraciji je normalno da postoje i prosvjedi i izražavanje stavova koji ne moraju biti na tragu onog što radi Vlada. Mi s tim nemamo problem, to je u demokratskoj kulturi. Ali moramo staviti na stol činjenice i argumente – rekao je.

– U brojnim zemljama je zatvorena većina trgovina, ne radi javni prijevoz, uveden je policijski sat, zatvorene su škole. Kod nas neće biti potpunog lockdowna i toga se držimo. Kad su prije par tjedana brojke bile visoke, bio je ogroman pritisak javnosti i aktera iz politike koji su tražili zatvaranje. A sad ti isti akteri žele apsolutno otvaranje svega. To tako ne ide. Ne zato što mi ne bismo htjeli sve otvoriti, ali to ne bi bilo dobro. Apeliram na sve, posebno u svjetlu činjenice da smo kao Vlada i država pokazali da stojimo uz građane i radnike u privatnom sektoru i gospodarske aktivnosti kojima je bilo onemogućeno da rade i isplatili smo gotovo 9 milijardi kuna potpore, govorim o neto iznosu. Vodimo računa da je to oko, kad bismo uračunali ovo što je oslobođeno, 10 posto proračuna. Mi ćemo od studenoga do veljače isplatiti 2.5 milijardi kuna za radna mjesta i fiksne troškove. Više od 90% zahtjeva su obrađeni i isplaćeni, ostao je samo manji dio. Krenule su isplate naknada za siječanj. Mjere koje poduzimam pokazuju efekt – rekao je Plenković.

– Želimo proći kroz ovih još nekoliko tjedana zime i da tada omogućimo situaciju da tijekom proljeća, uz procjepljivanje i odgovornost, normalizaciju gospodarstva i turističke sezone. To je naš strateški cilj. I zato pozivamo na strpljenje i cilj. Nitko nije oduševljen, ni Vlada ni Stožer, ni sretan s restriktivnim mjerama, ali sjetimo se situacije kad su zdravstveni kapaciteti bili na rubu. Nama se nijednom nije dogodilo da smo prešli onu crtu da je zdravstveni sustav kolabirao i to je uspjeh. Da bismo tako nastavili, uz razumijevanje frustracija, izdržimo. Stavili smo 15. veljače kao novo prolazno vrijeme. I ako trendovi budu dobri, nešto ćemo učiniti, ali apeliram na razum i strpljenje – poručuje premijer Plenković.

čitam...