SJEDNICA VLADE

Premijer Plenković otvorenom ostavio mogućnost da 1. veljače krene blago popuštanje: Ako se ovakav trend nastavi…

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 60.958 osoba, među kojima su 7.843 osobe primile dvije doze.

13:58h
0
Foto: Ivan Balija
Andrej Plenković // Foto: Ivan Balija

Vlada održava novu sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a na dnevnom redu je uobičajena informacija o aktualnom stanju vezanom za potres i koronavirus.


Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

– Imali smo raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi nakon potresa gdje uvrštavamo područje koje je pogodio potres 28. i 29. prosinca u Zakon koji smo usvojili ove jeseni a koji se odnosio na Grad Zagreb.

Nadam se da ćemo do izglasavanja postići konsenzus oko ključnih aspekata koji se odnose na modalitete financiranja same obnove. Što se tiče ostalih tema, možemo konstatirati da je situacija oko epidemije koronavirusa i dalje ohrabrujuća, nastavlja se silazni trend. Hrvatska je u zadnjih 7 dana ostala ispod 1000 potvrđenih slučajeva – kazao je Plenković.

– 14-dnevna incidencija je pala na 258 na 100 000 stanovnika što je dva puta manje nego prije tri tjedna. S obzirom da se govorilo o rangiranju unutar EU, peti smo po tjednom prosjeku po broja slučajeva na milijun stanovnika. S obzirom na opaki karakter virusa, na novi soj, različite zemlje u različitim trenucima su na rang listama na različitim mjestima. Moramo biti vrlo oprezni.

Želimo da odgovornim ponašanjem koji su pokazali naši sugrađani i mjerama, koje nisu kompletno zatvaranje i nisu policijski sat, gdje smo uspjeli održati radnu aktivnost, držimo sve trgovine otvorenima što mnoge druge zemlje nemaju. Ako se ovakav trend nastavi imat ćemo konzultacije tijekom vikenda sa Stožerom, epidemiolozima i ekonomskim timom Vlade da vidimo što možemo učiniti od 1. veljače – kazao je premijer.

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 60.958 osoba, među kojima su 7.843 osobe primile dvije doze.

Ministar Beroš je rekao kako u Hrvatskoj nije dosad zabilježen novi soj koronavirusa, te se u skladu s preporukama planira veći broj sekvenciranja virusa.

O tome je jučer bilo govora na Znanstvenom vijeću Europske komisije jer su u Europi zabrinuti zbog nove varijante virusa pa se preporučuje veći broj sekvenciranja genoma u situaciji kada se na nekom području pojavi veći broj zaraženih, što smo imali nedavno u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, te pri dolascima iz visokorizičnih zemalja, poput Južnoafrička republike i Velika Britanije, pojasnio je.

Ministar Beroš kaže kako će se sekvencioniranje raditi u ustanovama koje imaju uređaj za takvu vrstu genske analize, poput Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, a vjeruje i da će se uključiti i znanstvena zajednica jer većina instituta ima takve uređaje.

Kad je riječ o popuštanju mjera u Hrvatskoj, kaže kako je broj novozaraženih samo jedan element na osnovu kojeg se procjenjuje što s mjerama, no na to utječu i zimski mjeseci, epidemiološka situacija u okolini, pojava novih sojeva virusa, povećana mobilnost s obzirom na početak školske godine…

čitam...